Pripazite da djeca ne koriste zabranjene lijekove

Novo istraživanje objavljeno u Canadian Journal of Public Health (Kanadski časopis za javno zdravlje) ukazalo je na problem kako oko 18% djece mlađe od 6 godina i dalje koristi određene bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu za koje je uporaba bila dobno ograničena, unatoč upozorenjima na deklaraciji da ih ne koriste djeca mlađa od 6 godina, što nije značajno smanjenje od početka novog načina označavanja.

kašlja

Istraživači su u okviru programa TARGet Kids! (jedinstvena suradnja pedijatara i znanstvenika iz St. Michael’s Hospital i The Hospital for Sick Children, Toronto) ispitivali roditelje 3500 djece mlađe od 6 godina o primjeni određenih bezreceptnih lijekova za kašalj i prehladu.

Program je pratio djecu od rođenja, s ciljem razumijevanja i prevencije određenih tegoba u ranoj životnoj dobi, kako bi se pravovremeno spriječile u svrhu pozitivnog učinka na zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.

Naime, za one kombinirane bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu koji nisu bili namijenjeni djeci mlađoj od 6 godina, Health Canada je 2009. godine uveo nove obveze dodatnog označavanja deklaracije / upute o primjeni, jer su tadašnje statistike pokazale kako 22% djece mlađe od 6 godina i dalje koristi takve lijekove.

49533710 - sick little girl in bed.virus, flu, cold, fever.
49533710 – sick little girl in bed.virus, flu, cold, fever.

Nova upozorenja i ograničavanje uporabe određenih bezreceptnih lijekova kod djece mlađe od 6 godina, uvedena su prije nekoliko godina jer nije bilo dostatnih dokaza o njihovoj učinkovitosti, a izvješća su ukazala na rizik od rijetkih ali ozbiljnih štetnih neželjenih događaja.

Takvi lijekovi, obično sirupi, kojima se 2009. godine u Kanadi ograničila uporaba sadrže kombinacije antihistaminika (lijek protiv alergije), dekongestiva (lijek za smanjenje otečenosti i poboljšanje prohodnosti sluznice) i analgetika/antipiretika (lijeka za bol/temperaturu). Prekoračenje doze ovakvih kombinacija može uzrokovati sedaciju, ali i fatalne ishode.

“Rezultati istraživanja ukazali su na zabrinjavajuću činjenicu kako značajan postotak djece mlađe od 6 godina i dalje koristi bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč novom označavanju od strane proizvođača i upozorenjima javnozdravstvenih tijela i regulatornih nadležnih agencija o dokazanoj štetnosti takve primjene za određene lijekove (kombinacije) u toj pedijatrijskoj dobnoj skupini”, izjavio je dr. Maguire.

dijete djeca 18

Nadalje ističe kako “dokazi sugeriraju čak i da ovi lijekovi nisu djelotovorni kod male djece.

Uzevši u obzir izostanak stvarnog terapijskog benefita, uz dokumentirani, dokazani zdravstveni rizik, potrebno je poduzeti strože mjere kako bi se ograničila primjena takvih lijekova u djece mlađe od 6 godina.”

Dr. Maguire ističe kako “mlađi roditelji i oni koji su već koristili takve lijekove kod starije djece prije upozorenja Health Canada-e, vjerojatno nisu svjesni promjena u novom označavanju i upozorenjima, stoga je i više nego važno da zdravstveni djelatnici budu aktivni u osvještavanju o ovom problemu.”

Nastavlja uz šalu: “Kada malo dijete kašlje ili je prehlađeno, izniman je izazov za roditelje da mu olakšaju tegobe i potraže rješenje, uvijek propisujem pacijentima i mnoštvo zagrljaja i poljubaca, kako bi kašalj i prehlada što brže prošla”.

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva apeliraju na roditelje da “ne gledaju na lijekove kao na obični robni proizvod, te da uvijek u interesu zdravlja, pitaju svoga liječnika ili ljekarnika o lijekovima koje koriste njihova djeca, bez obzira da li se radi o receptnim ili bezreceptnim lijekovima.

Iskustva država koje su prije više godina liberalizirale prodaju lijekova po supermarketima ili putem interneta su nažalost poražavajuća po javno zdravlje, posebno u najosjetljivijim skupinama kao što su djeca ili trudnice.

Vizual

Nakon više godina takve liberalizacije lijekova u državama poput Kanade, Velike Britanije ili SAD-a, prevelika i nekontrolirana dostupnost lijekova bez informacije zdravstvenog djelatnika danas nažalost uzima svoj danak po zdravlje.

Nadamo da ćemo izbjeći ovu javnozdravstvenu prijetnju i da će lijek u Hrvatskoj uvijek ostati tamo gdje jedino treba i biti- u ljekarnama, pod nadzorom magistara farmacije.”