Dječji strah od liječnika i kako ga prevladati

Strah od odlaska k liječniku često se javlja kod djece, bilo da se s “bijelom kutom” susreću prvi put, ili pak već imaju neugodno iskustvo.

Jer, priznat ćemo, nitko od nas odraslih ne hrli veselo k liječniku, a čak i kad za to postoji potreba, odgađamo posjet i nadamo se da će proći samo od sebe.

Stoga je razumljivo da i dijete, pogotovo malo, ne može racionalno shvatiti da je odlazak u liječničku ordinaciju dobar za njega te ga hvata panika od pomisli “što će mi tamo raditi”.

Razumijevanje tog straha i ispravan roditeljski stav može pomoći da dijete sa što manje traume prođe takvo iskustvo, pogotovo ako se radi o ozbiljnijim situacijama kada je potreban i ostanak u bolnici.

Objasnite djetetu liječnički posao kroz igru

Djeca najlakše shvaćaju određene situacije kroz igru. Budite maštoviti i igrajte se s djetetom liječnika – vi budite pacijent koje će dijete “liječiti”, ili pak pacijent može biti djetetova omiljena plišana igračka.

Objašnjavajte u igri što sve liječnik mora učiniti da bi pregledao pacijenta odnosno da bi pacijent ozdravio. Uvedite u igru i medicinske sestre koje pomažu liječniku te objasnite i njihovu ulogu.

Važno je približiti djetetu spoznaju da k liječniku povremeno odlaze i odrasli, da su oni naši čuvari koji nam pomažu da budemo zdravi.

I ako se radi o redovitom posjetu pedijatru, dakle situaciji kada dijete nije bolesno, pojasnite mu da će ga on i tada morati pregledati pa nije loše da u igri “prođete” sve dijelove tijela koji se mogu pregledavati.

Što više realnih situacija djetetu približite, imat će bolju sliku što ga kod liječnika očekuje te će taj susret mirnije proći. Stoga mu predstavite, bilo kupnjom liječničkog pribora igračaka, bilo čitanjem slikovnica, sve što se u ordinaciji nalazi.
Kroz igru sve postaje manje strašno i nepoznato.

dijete dijeca i lijecnik pedijatar

Joj, injekcija!

Nikada djetetu nemojte davati pogrešne (i lažne) informacije “to ništa ne boli”. Naravno da je vađenje krvi ili injekcija neugodno iskustvo i naravno da na trenutak zaboli.

Ako djetetu kažete da ne boli uopće, a njega naravno zaboli, izgubit će vaše povjerenje, što će rezultirati još većim strahom i otporom pri sljedećem odlasku k liječniku. Objasnite mu da ubod na trenutak zaboli, ali da je taj trenutak samo sekunda te mu pokažite koliko ta sekunda traje.

Budite mirni i pozitivni

Čim je u pitanju djetetovo zdravlje, odnosno čim se pojave simptomi bolesti, pa makar to bila i obična viroza, gotovo se svaka majka “oduzme” i u stalnoj je brizi.

No pri odlasku k liječniku budite mirni i pozitivni, djeca imaju senzore i osjete napetost te vaša panika može samo potencirati njihov strah u ordinaciji.

Isto tako, nemojte da vas izbaci iz takta djetetov strah ili plač kod liječnika, pokušajte shvatiti da se ono jednostavno boji te mu recite da čak i može plakati, ali da pokuša biti mirno kako bi pregled bio što prije gotov. Uzrujati i vas i dijete, uz to, može i dugo čekanje u čekaonici.

Oboružajte se igračkama, slikovnicama…svime što može zabaviti dijete i skratiti mu vrijeme čekanja, zaokupiti mu pažnju i smanjiti napetost.

Potreba za hospitalizacijom i strah od odvajanja

U ordinaciji budite cijelo vrijeme s djetetom, posjednite ga u svoje krilo kako bi se osjećalo sigurnije. Ako mora ostati samo, ostavite mu omiljenu igračku ili dudu.

Ako dijete ide na operaciju, nemojte pred njim koristiti radikalne izraze kao što su “rezati”, “uspavati”, “šivati”… jer su oni u djetetovim očima još stravičniji.

Razgovarajte s djetetom o tome, recite mu ga slobodno izrazi svoje osjećaje, objasnite mu da razumijete da se boji, te naglasite da ćete biti tu za njega kako bi mu bilo lakše.

Ako unaprijed znate da će dijete biti hospitalizirano (primjerice zbog vađenja krajnika), postepeno pripremajte dijete dajući mu priliku da vlada situacijom – neka odabere omiljenu pidžamu, igračke koje će ponijeti…

Imajte na umu da sve ono što mu inače branite (dugo igranje kompjuterskih igrica i slično), sada može biti jako dobar saveznik kako bi djetetu hospitalizacija bila manje traumatična i brže prošla.
I nagrade za “hrabro” odrađen posao sada su dobrodošle.

Pričajte djetetu o periodu nakon hospitalizacije – da će mu biti bolje, da će se moći dugo igrati, odredite po koju ćete nagradu ići kad ozdravi (igračka koju dugo želi…).

Dijete će možda pomisliti da ste ga “ostavili” u bolnici i bit će zbog toga ljuto – objasnite mu da je to jedini način da ozdravi i da je i vama teško te da vam je jako nedostajalo.
Imajte na umu da je odlazak djeteta u bolnicu stres za cijelu obitelj, a pogotovo za dijete.

dijete kod doktora

Što je dijete manje, teže podnosi ostanak u bolnici bez majke pa je važno pozitivno o tome govoriti kako dijete ne bi bolnicu smatralo kaznom ili opasnošću. Iako vam se grlo steže u takvoj situaciji, nemojte plakati pred djetetom jer će tek onda biti u strahu i zaključiti da se i vi bojite.

Koja god situacija bila uzrokom posjetu liječniku, bila to redovita kontrola ili ozbiljna zdravstvena situacija, ne zaboravite da je djetetovo poimanje bolesti i liječenja različito od našega te, naravno, ovisi o dobi djeteta, i imajte puno razumijevanja za takve situacije i djetetove strahove.

Piše: Wishmama