Higijena zubića od prvih dana do prvih posjeta stomatologu

Streptococcus mutans, jedan od uzročnika karijesa, najčešće se prenosi s majke na dijete, ako majka kuša hranu istom žlicom kojom hrani dijete, dijete pije iz njene čaše ili jede hranu koju je majka već zagrizla.

Naravno, sličan prijenos moguć je i od ostalih ukućana ili druge djece u jaslicama.

Oralna higijena u prvim mjesecima djetetova života svodi se na čišćenje desni i jezika navlaženom gazom dva puta dnevno.

Nakon nicanja prvih zuba oralna higijena se i dalje može održavati na ovaj način, a mogu se koristiti i posebne maramice, koje se mogu nabaviti u ljekarni, ili četkica koja se navuče na prst roditelja. Tijekom sna smanjeno je stvaranje sline te izostaju pokreti usnica i obraza koji osiguravaju samočišćenje zuba pa se nečistoća na ustima zadržava.

OVDJE pogledajte još nekoliko sjajnih savjeta o tome kako naučiti djecu prati zube
O njezi dječjih zubi iz prve ruke govori nam i stomatolog Perić!

Stoga, maknite dijete s prsa čim završite s podojem, a nakon zadnjeg podoja, prije noćnog spavanja, očistite zube.
Ne uspavljujete dijete s bočicom u ustima bez obzira na vrstu napitka u njoj, jer vrijeme spavanja nije vrijeme hranjenja.

U dobi od 6 do 9 mjeseci počnite dijete navikavati na pijenje iz čaše, jer nakon navršene godine ne bi smjelo više koristiti bočicu. Opire li se dijete ili plače tijekom pranja zuba, stavite ga ispred sebe i okrenite prema zrcalu – pranje zuba učinite igrom.

OVDJE saznajte više o razvoju bebe od prvih tjedana do godine dana – što može vaše dijete

Ponavljanjem ove radnje dijete će steći dragocjenu naviku pranja zuba. Ne odustajte, jer dijete plačem komunicira, plakalo je vjerojatno i kod mijenjanja pelena pa vas to nije spriječilo da ih promijenite.

Prvi posjet stomatologu

Doktori dentalne medicine male pacijente obično vide po prvi put kada im je potrebna potvrda za upis u školu ili kad postoji ozbiljan problem oralnog zdravlja.

Dijete tada dolazi otečeno, bolno, neispavano, razdražljivo, u pratnji usplahirenih roditelja pa prvi kontakt sa stomatološkim okruženjem nužno ostaje u lošem sjećanju. Na ovaj način se razvija strah od sljedećeg posjeta stomatološkoj ordinaciji.

Dijete treba odvesti prvi put doktoru dentalne medicine odmah nakon nicanja prvog mliječnog zuba odnosno najkasnije do prvog rođendana. Na prvom pregledu dijete će sjediti roditelju u krilu, okrenuto licem prema njemu, a potom će spustiti glavu u skute stomatologa koji će tada obaviti pregled.

Pregledavaju se alveolarni grebeni, bezubi dio čeljusti, čime se mogu otkriti eventualne oralne ili dentalne anomalije i zubi radi pravovremenog dijagnosticiranja ranog dječjeg karijesa i provjere oralne higijene.

Upravo stomatolog može prvi posumnjati na dijabetes na temelju simptoma i kliničke slike oralne šupljine. Liječnik će uputiti roditelje u oralnu higijenu, način prehrane i dogovoriti plan redovitih kontrolnih pregleda. Tako će se dijete na vrijeme upoznati i naviknuti na stomatološko okruženje i osobe.

Ovo je najbolji način preveniranja dentalne anksioznosti i najvećeg javnozdravstvenog problema oralnog zdravlja djece u Hrvatskoj – ranog dječjeg karijesa, nekada zvanog “karijes bočice”.

U razvijenim zemljama rani dječji karijes smatra se znakom zanemarivanja djeteta.
Ovaj izrazito invazivan oblik karijesa može ugroziti zdravlje djeteta te dovesti do usporenog rasta, niske tjelesne težine, manjka željeza u krvi. karijesom zahvaćeni zubi utječu na nepravilan izgovor riječi, poteškoće u hranjenu i spavanju.

K tome, zdravi mliječni zubi čuvaju mjesto trajnom nasljedniku i tako sprečavaju nastanak nekih ortodontskih anomalija i potrebu za terapijom.

Dijete stječe naviku pranja četkajući svoje zube, no učinkovito četkanje zuba može napraviti jedino roditelj. Stoga, roditelji trebaju prati djeci zube, obavezno prije spavanja sve dok oni ne narastu i budu sposobni svladati tehniku pravilnog četkanja. Posebnu pažnju treba posvetiti mliječnim kutnjacima jer oni ostaju u ustima još jako dugo.

Jesenka Jeličić, dr.med.dent
Izvor: Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Fotografija: Pixabay