Osjetljiva ravnoteža vašeg intimnog područja

Ženska higijena osjetljiva je i osobna tema zbog koje se neke žene još uvijek osjećaju neugodno.

Međutim, ženski intimni dijelovi tijela vrlo su posebni, imaju specifičnu floru i karakteristike koje zahtijevaju dodatnu njegu i pažnju.

Osjetljiva ravnoteža vašeg intimnog područja

Prirodna ravnoteža vaše vagine temelji se na uravnoteženom, ali krhkom ekosustavu. Zdrava vagina sadržava mnogo mliječnokiselih (ili laktobacila) koje su dio prirodne vaginalne flore.

Kao što to upućuje već sam naziv te bakterije, ona proizvodi mliječnu kiselinu, za stvaranje optimalno kiselog vaginalnog okoliša s pH 3,8 do 4,5.
Taj umjereno kiseli okoliš prirodni je zaštitni mehanizam koji šteti od širenja bakterija.

Stvaranje kiselog pH dijelom kontrolira ženski hormon estrogen. Zbog toga, kao posljedica hormonskih promjena, primjerice tijekom menstruacije, trudnoće i menopauze, dolazi i do promjena u vaginalnom području.

Ako se promjeni pH vrijednosti vaginalnog područja i ono postane manje kiselo, obrambeni prirodni sustav odnosno imunitet slabi. U takvom se okolišu počinju množiti bakterije, što može dovesti do razvoja vaginalnih infekcija kao što su bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije (Candida).

Kada je intimna njega osobito važna?

Tijekom menstruacije
Tijekom menstruacije smanjuje se broj laktobacila, što može potaknuti razmnožavanje loših bakterija. Da biste to izbjegli, potrebno je prilagoditi svakodnevnu intimnu higijenu u koristiti proizvode koji sadrže mliječnu kiselinu te češće mijenjati higijenske uloške i tampone.

intimna higijena u zena

Tijekom trudnoće
Osjetljiva prirodna ravnoteža može biti poremećena zbog hormonskih promjena i oslabljenog imunološkog sustava.

Povećava se pH vašeg intimnog područja, što može dovesti do infekcije. 20% trudnica ima dijagnosticirane vaginalne infekcije, zato je bitno spriječiti rast bakterija proizvodima namijenjenima za upotrebu tijekom trudnoće.

Tijekom menopauze i postmenopauze
Tijekom menopauze i postmenopauze tijelo proizvodi manje ženskog hormona estrogena, što uzrokuje stanjivanje vaginalne sluznice, osjećaj suhoće i veću sklonost ozljedama. Proizvod s učinkom ovlaživanja može pomoći smanjenju nelagode.

Što može poremetiti vašu intimnu ravnotežu?

Važno je razumjeti koji činitelji utječu na ravnotežu vaše vaginalne flore. Neravnotežu uzrokuju hormonske promjene tijekom menstruacije, trudnoće ili menopauze.

Ravnotežu mogu narušiti i drugi svakodnevni činitelji:
– sintetičko i usko donje rublje
– agresivni omekšivač rublja
– sport i određena prehrana
– stres i umor, nizak imunitet
– spolni odnos, sjemenska tekućina ima pH 7
– neki sapuni i gelovi za tuširanje
– neki antibiotici koji uništavaju zdrave bakterije
– tamponi i higijenski ulošci

Tekst omogućio: Lactacyd
Fotografija: Nicolee Camacho