Najbolji načini za davanje lijeka djetetu

Kada su djeca bolesna, kao uostalom i odrasli, postaju razdražljivi i puno osjetljiviji u svakom odnosu nego inače. Naročito su kompliciranije situacije u trenutku kada djetetu moramo dati lijek bilo u usta, oči, nos ili nekako drugačije.

Djetetu je u takvim bolnim momentima najdraža nježna riječ, tiho pričanje i ohrabrivanje

Za početak pri davanju djetetu bilo kojeg oblika uzimanja lijeka trebate imati sve pri ruci što podrazumijeva gazicu natopljenu u fiziološku otopinu ili prokuhanu vodu, dječju kremicu, žličicu, ubrizgavalicu ili neko drugo pomagalo koje je možda došlo u ambalaži s lijekom za apliciranje i najbolju primjenu.

Izdvojeno:

> Lijek nikada nemojte davati djetetu bez liječničke kontrole i dogovora, odnosno savjeta

> moguće je samo davanje sredstva za snižavanje temperature do pregleda liječnika

> Lijek se daje uvijek u točno određeno vrijeme i u propisanim dozama prema uputama bez obzira na djetetov ritam lijeganja, spavanja i hranjenja

Kako djetetu staviti čepić

Dijete neka bude u ležećem položaju. Ako ste ikada djetetu mjerili temperaturu toplomjerom analno zapravo je postupak dosta sličan. Bilo bi dobro da bebi analni otvor malo namažete dječjim uljem kako bi čepić lakše ušao u otvor. Kada to učinite jednom rukom nježno primite djetetove nožne zglobove i podignite ih prema njegovom trbuščiću. Drugom rukom čepić nježno gurnite u analni otvor sasvim do kraja. Čepić ne smije ostati nimalo viriti. Zati stisnite obje polovice stražnjice na otprilike 10 sekundi da biste bili sigurni da čepić nije izašao iz otvora.

Kako dati djetetu što lakše tabletu

Dijete stavite u sjedeći ili polusjedeći položaj. Najbolje je da tabletu smrvite u prah, razrijedite s vrlo malo vode te žličicom stavite lijek u usta. Ukoliko dijete odbija otvoriti usta, zbog sličnih prethodnih iskustava, onda je nabolje uzeti špricu, plastičnu injekciju (kupite sterilnu u ljekarni) ili štrcaljku i djetetu prah tablete razrijeđen u vodi uštrcati djetetu u usta. Ako je lijek u obliku kapi postupak je jednak. Vrh plastične injekcije/šprice stavite u točno određenu dozu kapi, odnosno izmrvljenu tabletu u vodi te povucite gornji plastični dio prema gore kako bi šprica povukla sadržaj.

Kako ukapati kapljice za oči

Dijete neka bude u ležećem položaju. Prvo vaticu ili gazicu natopite u fiziološku otopinu ili prokuhanu vodu te mu dobro obrišite oba oka. Uzmite kapaljku u jednu ruku, a drugom rukom, kažiprstom i palcem, nježno rastvorite dječje oko te ispustite u unutarnji kut oka točno određenu potrebnu dozu kapi. Sve ponovite i s drugim okom.

Kako ukapati kapi za nos

Položite dijete u ležeći položaj, glavu mu okrenite u jednu stranu i pridržite jednom rukom dok kapate kapi u donju nosnicu. Djetetu nikako ne zabacujte glavu unatrag. Kada ćete kapati kapi u drugu nosnicu glavu okrenite u drugu stranu. Ako želite samo očistiti nosnice onda štrcaljkom, injekcijom/špricom (kupite sterilnu u ljekarni) u nosnice ukapajte dvije kapi fiziološke otopine. Ako je u pitanju lijek koji se aplicira u nos onda dobivenom štrcaljkom iz kapi u svaku nosnicu ukapajte točno određenu dozu lijeka. Svaki puta kapajte tako da uštrcate tekućinu u donji dio nosnica.