Što su probiotici  – dječji saveznici

Uz više čimbenika u dječjem organizmu dolazi do dobrog stanja ili bolesti kod djece. Neke su bolesti doduše genetskog porijekla pa ne možemo previše utjecati na njih već ih konstantno kontrolirati, no za ostale bolesti uglavnom su važni faktori iz okoline. Zdravstvene rizike ponekad možemo prevenirati ili ublažiti pažljivim ponašanjem kao što je higijena ili izbjegavanje područja u kojem postoji opasnost od neke zaraze.

U najnovije vrijeme otkrilo se da su crijeva jedan od najutjecajnijih dijelova tijela i organ koji znatno utječe na kompletno zdravstveno stanje. Crijevne mikrobiote ili dobre bakterije koje žive u našim pa tako i dječjim crijevima ima preko 500 vrsta, a njihov sastav je jedinstven za svakog čovjeka.

Ekosustav u dječjim crijevima ovisi o majčinom porodu odnosno da li je majka rodila prirodnim putem ili carskim rezom, a umnogome ovisi i o tome kako se dijete hrani.

Dojenje je uvijek najbolje opcija u ranoj dobi dojenčeta budući da majčino mlijeko ima nekoliko probiotika, a takvo mlijeko potiče na razvoj dobrih bakterija. Da bi probavni sustav djeteta dobro obavljao svoju funkciju mora biti razvijena stabilna mikroflora i rad crijeva, jer tako usklađeni dobro djeluju na imunitet i njegovu funkciju.

Dobre i loše bakterije uvijek moraju biti u crijevnoj ravnoteži, jer čim se poremeti ravnoteža uslijed upotrebe lijekova, naročito antibiotika može doći do većeg razvoja štetnih bakterija. Kod različitih infekcija, nekih stresnih stanja u organizmu dolazi do pada imuniteta gdje loše bakterije mogu preuzeti vodstvo i tako narušiti stabilnost cijelog organizma. Dok se god ne obnovi prirodna mikroflora i mikrobiota trebalo bi djetetu davati dodatno probiotike i tako pomoći organizmu da se brže oporavi.

Izdvojeno:

> Najbolji su prirodni izvori probiotika koje sadrže fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt, različiti domaći sirevi ili kiselo mlijeko, ali djeca ih smiju konzumirati prema dobnom kalendaru, odnosno u dobi kada već smiju piti občno mlijeko.

> Probiotici se mogu nabaviti u kapima, prahu ili tabletama i uzimati ih se smije najbolje u dogovru s liječnikom

> Probiotici mogu smiriti grčeve kod djece, proljev, razne probavne smetnje, mogu smanjiti dišne probleme te čak i atopijski dermatitis