Prvi dani s bebom – ne paničite na svaku sitnicu

Sasvim normalne pojave često izgledaju zabrinjavajuće, a zapravo je riječ o uobičajenim reakcijama novorođenčeta.

Roditelje tek rođene bebe mnogo toga može zabrinuti, ili čak iznenaditi, kada je u pitanju njen izgled, ali i svakodnevna njega. Neke pojave koje, na prvi pogled, djeluju zabrinjavajuće ustvari su potpuno normalne i očekivane.

Prepoznajte razlog plača

Beba ima mnogo razloga za plakanje: gladna je, hladno joj je ili, pak, vruće, pelena joj je prljava, usamljena je… Kada vam iskusne mame kažu da ćete za mjesec točno znati zašto vaša beba plače, znajte da je to istina. Zato, osluškujte.

Izrazito jak, snažan plač, s kratkom pauzom, dok dijete udahne zrak i nastavi plakati, obično je znak gladi. Deset do 15 dana po rođenju, beba često jede. Zato provjerite sisa li beba pravilno, ili ako je hranite nekim dodatkom, obavezno provjerite je li mlijeko prevruće ili hladno.

Plač svakog dana, najčešće u isto vrijeme, uz vrištanje i grčenje znak je kolika. Nakon svakog dojenja držite bebu da podrigne kako biste joj olakšali izbacivanje zraka koji je unijela sisanjem i tako bar malo ublažili grčeve.

Iako je beba sita, suha i zdrava, ona i dalje plače.
E, tada traži sigurnost vašeg zagrljaja pa joj ispunite želju. Uzmite je u naručje i privijte uz sebe da osjeti vašu blizinu i toplinu.

Ako beba plače tiho, možda je nešto boli. Ako je ne uspijete umiriti i ako joj se opće stanje pogoršalo, obavezno je odvedite liječniku.

Kad beba drhti

Drhtavi pokreti često se zapažaju kod novorođenčadi prvih dana po rođenju i to najčešće kad plaču. Posebno je izraženo drhtanje brade, pa tatama i tatama može čudno izgledati beba kojoj drhti brada. Ova normalna pojava dio je razvojne faze nervnog sistema koji u ovom, ranom periodu, još nije zreo.

Umjesto da u toj situaciji utoplite bebu, jer možda mislite da joj je hladno, trebate je samo uzeti i naručje i pružiti joj sigurnost.

Beba se trza

Promatrali ste svoju bebu kako spokojno spava, a onda se odjednom u snu snažno trgnula.
Ne brinite, jer se liječnicu brinu ako trzanje izostane.
To je potpuno normalna i poželjna pojava, a poznata je i kao Moroov refleks. Trzanje se kod nekih beba javlja češće, kod drugih rjeđe, nekada bez razloga, ali najčešće kao reakcija na snažnu buku, drmanje ili osjećaj da pada.

Otečene grudi

Novorođenčad, kako djevojčice tako i dječaci, mogu imati povećane grudi, pa i po koju kap “mlijeka”. To je posljedica priliva majčinih hormona neposredno prije rođenja i nestat će za nekoliko dana.

Plik na usni

Kod nekih beba se od sisanja na sredini gornje usne može pojaviti plik. Nastaje kao posljedica snažnog sisanja, ali bebi ne smeta i prolazi spontano.

Tjemenica

Tjemenica nastaje taloženjem izumrlih ćelija na koži glave i, uglavnom, se formira na tjemenu. Najbolji način da se ne pojavi je svakodnevno pranje glavice. Međutim, ako se tjemenica ipak pojavi, onda na taj dio glave nanesite bebi ulje prije kupanja, dobro isperite kosicu vodom i nakon toga mekanom četkom češljajte bebu.

Začepljen suzni kanal

Začepljenje suznog kanala urođena je anomalija koja nastaje zbog nerazvijenog i nezavršenog suznog kanala i javlja se kod četiri posto novorođene djece. Refleks lučenja suza kod beba se uspostavlja mjesec nakon rođenja, što znači da novorođenče nema suze dok plače.

Ako se u prvih šest mjeseci bebinog života suzni kanal spontano ne otvori, onda se konzultirajte s pedijatrom i oftalmologom.

Krmeljave oči

Za vrijeme poroda bebine oči su izložene djelovanju vaginalne flore koja može izazvati infekciju. Zbog toga, nakon svakog kupanja, nježno oba oka prebrišite sterilnom vaticom, natopljenim u prokuhanoj i ohlađenoj vodi.

Minijaturni nokti

Pogled na malu šaku i prstiće raznježi svakog roditelja. Ali, pomisao da s tih malih prstića treba odsjeći još manje nokte, sigurno izaziva strah. Zato bebini nokti zahtijevaju posebnu njegu. Nekada su majke stavljale na bebine ruke pamučne rukavice, jer se vjerovalo da nokte ne treba rezati prije nego što beba navrši 40 dana.

Naravno, ovo je potpuno neopravdano, jer se mogu zalomiti, što je bolno. Zato ih treba redovno kratiti. Potrebne su vam oštre škarice sa zaobljenim vrhom, a prije svake upotrebe ih treba prebrisati alkoholom.

One na nožnim prstićima u prvo vrijeme nije potrebno kratiti, jer se oni sami lome, obzirom da su, kao i na rukama, vrlo mekani. Što je beba veća, nokte treba češće kratiti, i to samo u zaobljenoj liniji, ne s ostavljenim rubovima/vrhovima na kraju noktića.

Bebe