Respiratorne infekcije i imunitet u djece

Najveća je učestalost akutnih respiratornih infekcija, virusnih (poput koronavirusa) i bakterijskih, a u pojedinim sredinama i u određenim razdobljima poteškoće stvaraju i crijevne infektivne bolesti, kožne infekcije te parazitarne bolesti.

Rani polazak u jaslice povezan je sa znatno češćim obolijevanjem djece, što u prosjeku iznosi od dva do tri puta na mjesec. Tek nakon treće godine boravka u kolektivu učestalost obolijevanja pada na razinu obolijevanja djece koja ne idu u vrtić.

Zdrave navike

S druge strane, obolijevanje je sastavni dio odrastanja i nitko ga ne može preskočiti, no postoje mnogi načini kako pomoći imunološkom sustavu da ojača i da funkcionira kada je to potrebno.

imunitet koronavirus prehlada djece

Upravo zbog toga, vrlo je važno od najranije dobi usaditi zdrave navike kod djece kao što su: pranje ruku, zdrava i raznolika prehrana (mnogo voća i povrća), boravak na svježem zraku i ono što će se roditeljima naviše svidjeti – dovoljno sna.

Što prije naučite svoje dijete da stavi ruku na usta kada kiše ili kašlje, da ispuše nosić kako bi i na taj način zaštitili drugu djecu te bili pozitivan primjer drugima.

Beta-glukan – pomoć iz prirode kada terba ojačati imunitet

Ponekad samo zdrave navike nisu dovoljne i imunitetu naših najmlađih potrebna je pomoć. U tom slučaju ne bi bilo loše da posegnete za dodacima prehrani s visokopročišćenim beta-glukanima i vitaminom C koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Beta-glukani su višelančani polisaharidi u kojima su monomeri D-glukoze povezani beta-glikozidnim vezama.

U prirodi beta-glukane nalazimo u celulozi kod biljaka, u staničnim stijenkama kvasca, mekinjama žitarica – ječam, zob, raž i pšenica – u reishi, shiitake i maitake gljivama te algama i bakterijama.

Beta-glukan dodatak prehrani za djecu preporučuje se:

> za djecu stariju od godinu dana
> djeci koja tek kreću u kolektiv (vrtić, škola)
> djeci oslabljenog imuniteta

U kojim situacijama uzimati beta-glukan:

> preventivno – nekoliko tjedana prije početka vrtićke ili školske godine
> za vrijeme trajanja infekcije – kako bi se smanjilo razdoblje oporavka i trajanje infekta
> nakon bolesti radi bržeg oporavka organizma (posebice nakon uzimanja antibiotika)
imunitet u dece

Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i smanjenju umora i iscrpljenosti

Tijelo ne može samo proizvesti vitamin C i zato je prijeko potrebno redovito ga unositi prehranom ili dodacima prehrani.
Vitamin C jača zdravu funkciju imuniteta, što igra važnu ulogu u sprječavanju prehlada i skraćivanju njihova trajanja te ubrzanju oporavka od rana i ogrebotina.

Vitamin C ima i ulogu prirodnog antihistamina, smanjujući razinu tvari (histamina) koje uzrokuju alergije.