Znakovni jezik za bebe

Prvi osmijeh svoje bebe pamti svaka majka. Iako je možda i nesvjestan odnosno reakcija malog bića na ugodu, od tog trenutka dobivamo osjećaj da je komunikacija uspostavljena. I na razvoju te komunikacije nastavljamo raditi kroz igru, maženje i ciljano učenje. Pritom ponekad ostajemo frustrirani što nas naša beba ne razumije ili mi ne razumijemo nju. Primjerice, u dobi od 9 do 10 mjeseci bebe su prilično sposobne znati što trebaju i žele. Ono što ne znaju i ne mogu jest kako nam to reći riječima. Stoga je prije više od dvadeset godina u svijetu osmišljen znakovni jezik za bebe koji je posljednjih godina i u Hrvatskoj stekao popularnost. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima, dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici, odnosno on je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori.

Temelj učinkovite komunikacije

Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik, tzv. BabySigns® koji su razvile dvije profesorice psihologije s jednog američkog sveučilišta, pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i znakovni jezik “nestane”. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, kasnije na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi ubrzano razvijaju, umijeće komuniciranja jača njihovo samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine. Znanstvene studije dokazale su mnoge prednosti uporabe Baby Signs® znakovnog jezika: smanjuje frustracije i stvara povjerenje, omogućuje djeci da dijele svoj svijet, jača vezu između roditelja i djece, promiče pozitivan emocionalni razvoj, jača samopouzdanje djece, pomaže djeci progovoriti i dodatno razvijati govorne vještine…

BabySigns® u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se BabySigns® radionice održavaju u 19 gradova, na različitim lokacijama. Roditelji i djeca pohađaju ih zajedno, a uz zabavne pjesmice, knjige, igre i ostale aktivnosti uči se oko 37 znakova. Uz to, roditelji uče jednostavne načine kako poticati intelektualni razvoj svog djeteta. Dostupni su i različiti paketi s DVD-ima, CD-ima s pjesmicama, slikovnicama…

Hrvatski znakovni jezik

Hrvatski znakovni jezik razlikuje se od američkog. Na radionicama za roditelje prezentiraju se znakovi hrvatskog znakovnog jezika kako bi se roditeljima omogućilo da izaberu iz šire lepeze znakova. Cilj Baby Signs® programa nije usvajanje znakovnog jezika, koji je vrlo složen jezik i teško ga je naučiti, nego uz pomoć izoliranih jednostavnih znakova omogućiti komunikaciju beba koje čuju i njihovih roditelja prije razvoja govora. Znakovni jezik jest jezik kojim komuniciraju gluhe osobe te kao takav ima i dodanu vrijednost za djecu koja čuju, a koja će komunicirati s gluhim članovima obitelji ili prijateljima.

Pozitivno je što su prednosti Baby Signs® programa u Hrvatskoj prepoznale i brojne institucije i ustanove te su certificirale svoje djelovanje. Ustanova postaje nositelj certifikata edukacijom minimalno 10 svojih stručnjaka te stječe pravo provoditi program u radu s korisnicima svojih usluga.

Kako utječe na razvoj govora?

Unatoč svim navedenim prednostima, neki roditelji mogu biti zabrinuti da bi poticanje uporabe znakovnog jezika moglo usporiti učenje govora kod njihovog djeteta. Upravo suprotno! Istraživanja su pokazala da uporaba Baby Signs® znakovnog jezika pomaže djeci progovoriti. Otkriveno je da dvogodišnje dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima znatno bogatiji vokabular u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka. Djeca upijaju puno znanja dok su aktivno uključena u komunikaciju putem znakova, što daje dobru podlogu za učenje govora te razvijanje samopouzdane i zadovoljne male osobe.

Fotografija: daveynin