Juhe za bebe

Prehrana djece u najmlađoj dobi vrlo je delikatna, jer u dobi do 1. godine života djeca još uvijek tek otkrivaju i privikavaju se na nove okuse, osim mlijeka koje je bilo od prvog dana najprepoznatljiviji okus.

Juha je vrlo korisno jelo kao nadopuna nekom obroku ili kao glavno jelo, a ovisno o njenim sastojcima. Ona je praktična jer se njena baza može skuhati u većoj količini i zamrznuti na 48 sati.

Nakon što se odmrzne u nju se mogu dodati različiti sastojci, a ovisno o uzrastu djeteta. Svakako treba birati organske namirnice i provjeravati porjeklo svake, a naročito valja pripaziti da li postoje određene vrste alergija u obitelji na neke namirnice.

Donosimo vam recepte za juhe za dječju dob između 8 i 11 mjeseca života.

Juha za bebu od 8. mjeseca života

Riblja juha

Sastojci za recept:
100g bijele ribe
½ maslinovog djevičanskog ulja
20g mrkve
2 čajne žličice sitno sjeckanog luka
2 žličice riže

Priprema recepta:
Dobro oprano, očišćenoi sitno nasjeckano povrće stavite kuhati u posudu u kojoj je voda uzavrela te dalje kuhajte na tihoj vatri. Nakon što je povrće omekšalo dodajte ulje, romiješajte i tek tada stavite u posudu očišćenu, opranu i sitno nascjeckanu ribu te sve kuhajte dok namirnice potpuno ne omekane.
Rižu operite i skuhajte prema uputama proizvođača na ambalaži.
Gotovu juhu procijedite i u nju stavite rižu. Zatim skuhano povrće i ribu dobro zajedno izmješajte i dodajte u pripremljenu juhu prema želejnoj gustoći.
Juhu u kojoj je samo riža možete poslužiti kao nadopunu, međuobrok, a možete posebno poslužiti juhu, a povrće i riblje meso kao glavni obrok.

Juhe za djecu

Juha za bebu od 9. mjeseca života

Juha od piletine

Sastojci za recept
100g pileće jetrice ili želučica
1 žlica sitne tjestenine
20g mrkve
10g kelja
10g cvjetače
10g korabice

Priprema recepta:
Želučiće ili jetricu dobro operite, očistite od masnoće te usitnite. Korabicu i mrkvu ogulite, operite, narežite na male kockice, a lisovima kelja uklonite srednji, mesnati dio lista i narežite ih na trakice.. Cvjetaču operite i bijeli mekani dio usitnite na što manje dijelove. Meso položite u 4 dcl hladne vode i kuhajte dok ne omekša do pola. Zatim u njega dodajte pripremljeno povrćei kuhajte na tihoj vatri dok meso ne bude posve mekano. Juhu ocijedite i u njoj skuhajte tjesteninu prema uputi proizvođača na ambalaži. Ovu juhu također možete poslužiti samu s tjesteninom kao predjelo, međuobrok ili skupa s mesom kao glavni obrok.

juhe za djecu

Juha za bebu od 11. mjeseca života

Juha od krumpira

Sastojci za recept
50g krumpira
½ čajne žličice ulja
½ čajna žličice brašna
2 čajne žličice kiselog vrhnja ili 50ml mlijeka

Priprema recepta:
Krumpir treba oguliti, oprati, narezati na male kockicete staviti kuhati u hladnu vodu dok ne bude mekano. Do tada na ulje u posudi/tavi treba staviti brašno, promiješati. Kada je krumpir gotov treba ga dobro usitniti žlicom za pire, dodati na brašno u ulju te zaliti vodom u kojoj se kuhao krumpir. Zatim juhu treba pustiti na jako tihoj vatri da se dovrši uz neprekidno miješanje daljnih 10 minuta te potom treba dodati vrhnje ili mlijeko te još dvije minute uz miješanje dovršiti na tihoj vatri.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay