Dvorac Stara Sušica i Harry Potter: jedinstvena škola magije

Ovo ljupko mjestašce udaljeno je svega pet kilometara od općine Ravna Gora koja leži u idili Gorskog kotara okruženog bujnim zelenilom obližnjih livada, šuma i brda.
U vremenima koja pamtimo iz narodnih priča, Sušica se zvala „Ponte Sušica“ što je u prijevodu značilo „Sušica na mostu“ te je velikim dijelom bila plemićki posjed na kojem se živjelo za i od zemlje i poljoprivrede, a ondašnji su stanovnici također bili spretni stolari i staklari.

stara-susica-1

Danas u mjestu obitava oko 290 stanovnika nastanjenih u obližnjim selima, a uz već spomenute prirodne ljepote neizostavno je dotaknuti se i povijesnih građevina kao što je škola iz 1884. godine, crkvica Sv. Antuna Padovanskog te istoimeni srednjovjekovni dvorac. Može se zaključiti kako je značaj i bogatstvo Stare Sušice uistinu teško dočarati riječima pa se preporučuje osobno ga posjetiti i tako u potpunosti otkriti sve njegove tajne.

Tajne bajkovitog srednjovjekovnog dvoraca Stara Sušica

Dvorac Stara Sušica smatra se najvećim draguljem Gorskog kotara, a smjestio se na 800 metara nadmorske visine okružen netaknutom florom i faunom. Prema znanim izvorima, dvorac je pripadao velikaškoj obitelji Frankopan koja je u srednjem vijeku u Sušici podigla svoj grad kojeg čak ni Turci 1586. prilikom žestokih napada nisu uspjeli osvojiti. Nešto kasnije, za vrijeme 19. stoljeću, dvorac je bio u vlasništvu grofa Lavala Nugenta, a 1890. kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger.

stara-susica-vlasta-gudac stara-susica-vlasta-gudac-1

Sam Nugent, kao i Neubergeri, izveli su na dvorcu temeljite restauracije u romantičnom duhu. Jedan od posljednjih vlasnika, gospodin Vladimir Premru, u okolini dvorca izgradio je i teniski teren koji zadnjih desetljeća služi kao nogometno igralište.

Trenutno je u vlasništvu grada Rijeke te njime upravlja Dom Mladih čiji je krajnji cilj mladeži pružiti mogućnost sudjelovanja u sezonskim zabavno-edukativnim programima.

Težište se prije svega stavlja na veselo druženje u prirodi, učenje o orijentaciji i snalaženju u otvorenom prostoru, osamostaljenje i razvoj radnih navika te u konačnici – nezaboravno iskustvo koje se pamti čitavog života.

harry-potter-jedinstvena-skola-magije

Harry Potter i jedinstvena Škola magije

Iako smo već lagano zakoračili u novu godinu, to nikako ne znači da bi darivanju trebao biti kraj. Naprotiv, još uvijek imate vremena vama dragu osobu, ujedno zaljubljenika u svijet magije i života Harry Pottera, iznenaditi jedinstvenom trodnevnom avanturom u dvorcu Stara Sušica.

Radi se o potpuno originalnoj i nadasve zanimljivoj društvenoj igri u kojoj se svijet čarobnjaštva i magije iz knjiga i filmova pretvara u pravu stvarnost.
Točnije, riječ je o projektu Škola magije koja je nastala u suradnji kolektiva dizajnera Terrible Creations i udruge Ministarstvo magije Hrvatska koji pozivaju one najhrabrije da dođu u Gorski kotar i tako sudjeluju u neponovljivoj borbi dobra i zla koja će trajati od 23. do 25. ožujka 2018. godine.

Sama igra započinje u kasno poslijepodne činom oblačenja čarobnjačkog kostima odnosno preuzimanja uloge čarobnice ili čarobnjaka čiji je cilj spriječiti nadolazeću katastrofu koja se nadvila nad Školom magije. Naravno, za uspjeh je važna suradnja saveznika koja će biti ugrožena mračnim djelovanjima gorljivih suparnika.
O da, uz magiju je sve potpuno jednostavnije…ali i opasnije! Naposljetku, sve sudionike čeka veselo druženje i razmjenjivanje dojmova kojih će vjerujemo, biti mnogo.

Izdvojeno:

> Cijena ulaznice za jednu osobu iznosi 850 kuna, a u nju su uključena dva noćenja, šest obroka, svi rekviziti i materijali potrebni za igru, usluge službenog fotografa i čarobni štapić koji ostaje sudionicima za uspomenu.
> Poklon bon možete jednostavno za sebe ili nekoga kupiti posjetom na web stranicu Terrible Creations.
> Kako doputovati: Najlakše je doći krenete li put Rijeke i Fužina do Delnica i zatim Ravne Gore.

Fotografije: Facebook Stara Sušica