Užitak za cijelu obitelj: 5 ideja za savršeni izlet

Ići na izlet uvijek je veselje kako za djecu tako i za roditelje. Donosimo vam 5 izvrsnih prijedloga za izlete na otvorenom ili zabavu u zatvorenom prostoru.

Kukuruzni labirint OPG-a Pilaš

kukuruzni-labirint
Fotografija iz objave korisnika s Facebooka
Na pola puta između Požege i Pleternice nalazi se prvi hrvatski Labirint u kukuruzu koji se prostire na oko osam i pol tisuća četvornih metara. Vlasnik Branko Pilaš uz pomoć obitelji osmislio je zabavnu i poučnu stazu na kojoj djeca vježbaju brzinu, snalažljivost i orijentaciju.

Obzirom da se labirint nalazi uz farmu, djeca se upoznaju i s načinima uzgoja bilja i životinja na seoski način. Posebna atrakcija je proslava rođendana s animatorima, a djeca se mogu zabaviti bacanjem kukuruza s ramena ili utrke u vrećama Izgled labirinta u kukuruzu mijenja se svake godine, što je osobito efektno iz zraka.

Vodena avantura u termama

vodena-avantura
Fotografija iz objave korisnika s Facebooka
Terme Sveti Martin nude zabavu za cijelu obitelj tijekom ljeta, ali i za kišnih dana. Uživanje u Aquaparku, zatvorenim bazenima s termomineralnom vodom, badmintonu s mogućnošću unajmljivanja reketa, posjetu Farmi jelena ili aktivnostima u dnevnom vrtiću osmišljeni su tako da svatko može pronaći omiljenu aktivnost bez obzira na godine.

Najsimpatičnije prijevozno sredstvo za istraživanje atrakcija u blizini je bicikl Family berg za 4 osobe kojim se može provozati po okolnim ravnicama. Straha od umora nema jer natkriveno vozilo ima električno pojačanje. Roditelji i klinci se mogu okušati i u Disc golfu, sportu nalik golfu u kojem palice i loptice zamjenjuju leteći diskovi, a umjesto rupa gađaju se koševi.

Životinjsko carstvo

zivotinjsko-carstvo
Fotografija iz objave korisnika s Facebooka
Oko 30 kilometara od Zagreba, okružena zelenim zagorskim brežuljcima nalazi se seoski turizam Stara vodenica u Klanjcu. Omiljeno je izletište u jesen kad na Danima kruha kroz igru djeca upoznaju kako nastaje kruh, od zrna do pogače obilazeći stari mlin i vodenicu te razgledavajući alate iz zagorske prošlosti.

Na livadama kraj Stare vodenice i u malom zoološkom vrtu mnoga djeca po prvi put ugledaju domaće životinje, srne i jeleni. Na imanju se nalazi i igralište s klackalicama, ljuljačkama i sjenicama.

Za to vrijeme u kuhinji se prema tradicionalnim receptima peku zagorski lungići u slanini punjeni sirom, domaća patka s ručno rađenim mlincima, pečenice, štrukli i kuha prava domaća juha. Nakon predaha uz domaću kuhinju posjetiti možete i grad Klanjec, Zelenjak, ili staro selo Kumrovec koji se nalaze u blizini.

Povratak prirodi – Park prirode Žumberak

park-prirode-zumberak
Fotografija iz objave korisnika s Facebooka
Nedaleko od Samobora, u netaknutoj prirodi nalazi se Park prirode Žumberak gdje djeca na edukativnim radionicama mogu postati čuvari prirode ili jahati. Odlučite li produžiti boravak, prespavati možete u planinarskim domovima, izletištima, seoskim domaćinstvima, u obnovljenom starom mlinu ili u prostoru namijenjenom robinzonskom turizmu.

Najposjećenije odredište je Eko-Selo Žumberak gdje posjetitelji dolaze odmoriti mozak u zelenilu, finoj hrani i domaćem ugođaju. Nakon negativnih kritika, Eko selo opet drže stari vlasnici, a s njima se vratila i dobra atmosfera. U blizini se nalaze i Stari grad Žumberak, keltsko groblje, rimska nekropola te kanjoni i slapovi.

Izlet u prošlost

izlet-u-proslostKraneamus, Muzej krapinskih neandertalaca oduševljava odrasle i klince.
Postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca. Na interaktivan i zabavan način djeca mogu naučiti kako se živjelo prije 130 000 godina.

Tipičan dan tada je započinjao pripremom odraslih muških članova za lov koji su naoružani raznolikim oruđem tražili nosoroge, špiljske medvjede, divlja goveda i bizone, a završavao oko ognjišta gdje se i provodilo najviše vremena. Na radionici „Izradi odjeću krapinskog pračovjeka“ djeca mogu naučiti kako izraditi odjeću bez modernih alata.

Izdvojeno:
> Na manje od pola sata od Krapine nalazi se i Trakošćan pa ostane li vremena, uputite se do jednog od najljepših hrvatskih dvoaca.

trakošćan