Dvorac Stara Sušica magično mjesto za djecu

Dvorac Stara Sušica ljupko je mjestašce udaljeno svega pet kilometara od općine Ravna Gora koja leži u idili Gorskog kotara okruženog bujnim zelenilom obližnjih livada, šuma i brda.

U vremenima koja pamtimo iz narodnih priča, Sušica se zvala „Ponte Sušica“ što je u prijevodu značilo „Sušica na mostu“ te je velikim dijelom bila plemićki posjed na kojem se živjelo za i od zemlje i poljoprivrede, a ondašnji su stanovnici također bili spretni stolari i staklari.

stara-susica-1

Danas u mjestu obitava oko 290 stanovnika nastanjenih u obližnjim selima, a uz već spomenute prirodne ljepote neizostavno je dotaknuti se i povijesnih građevina kao što je škola iz 1884. godine, crkvica Sv. Antuna Padovanskog te istoimeni srednjovjekovni dvorac.

Može se zaključiti kako je značaj i bogatstvo Stare Sušice uistinu teško dočarati riječima pa se preporučuje osobno ga posjetiti i tako u potpunosti otkriti sve njegove tajne.

Tajne bajkovitog srednjovjekovnog dvorca Stara Sušica

Dvorac Stara Sušica smatra se najvećim draguljem Gorskog kotara, a smjestio se na 800 metara nadmorske visine okružen netaknutom florom i faunom.

Prema znanim izvorima, dvorac je pripadao velikaškoj obitelji Frankopan koja je u srednjem vijeku u Sušici podigla svoj grad kojeg čak ni Turci 1586. prilikom žestokih napada nisu uspjeli osvojiti.

Nešto kasnije, za vrijeme 19. stoljeću, dvorac je bio u vlasništvu grofa Lavala Nugenta, a 1890. kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger.

stara-susica-vlasta-gudac stara-susica-vlasta-gudac-1

Sam Nugent, kao i Neubergeri, izveli su na dvorcu temeljite restauracije u romantičnom duhu. Jedan od posljednjih vlasnika, gospodin Vladimir Premru, u okolini dvorca izgradio je i teniski teren koji zadnjih desetljeća služi kao nogometno igralište.

Trenutno je u vlasništvu grada Rijeke te njime upravlja Dom Mladih čiji je krajnji cilj mladeži pružiti mogućnost sudjelovanja u sezonskim zabavno-edukativnim programima.

Težište se prije svega stavlja na veselo druženje u prirodi, učenje o orijentaciji i snalaženju u otvorenom prostoru, osamostaljenje i razvoj radnih navika te u konačnici – nezaboravno iskustvo koje se pamti čitavog života.

harry-potter-jedinstvena-skola-magije

Fotografije: Facebook Stara Sušica