Jedrenje s djecom super je iskustvo za cijelu obitelj

Ako ove godine planirate malo drugačiji ljetni odmor, odnosno jedrenje Jadranskom obalom vam se čini primamljivom promjenom, a ne znate je li mudro upuštati se u takvu avanturu s djecom, donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će pomoći da to novo iskustvo i Vama i djeci ostane u lijepome sjećanju.

Sigurnost na prvom mjestu

Prva i osnovna stavka koju morate uzeti u obzir je sigurnost djece na brodu. Na to ih pripremajte još kod kuće kako bi dobro savladala pravila sigurnosti kojih se moraju pridržavati. Ako dijete nikada nije bilo na brodu, bilo bi dobro da ga s plovilom upoznate bilo putem fotografija na internetu, bilo putem videa.

jedrenje-1

Djeca na brodu moraju u svakom trenutku imati sigurnosni prsluk. Već kod kuće je dobro testirati pravilno postavljanje prsluka, kao i provjeriti je li prsluk ispravan i u dobrom stanju. Bilo bi dobro da u bazenu djeci pokažete kako je to plutati i plivati s prslukom.

Na samome brodu provjerite da postoji sigurnosna mreža koja sprječava pad i klizanje s palube. Naučite dijete da tijekom jedrenja ne smije samo na pramac, da se ne smije približavati ogradi te da se mora paziti booma. Ako dođe do nevremena, djecu je najbolje smjestiti u potpalublje.

Djeca su po prirodi znatiželjna pa zadovoljite njihovu znatiželju tako što ćete im prije otiskivanja na pučinu pokazati sve dijelove broda kako se ne bi sami upuštali u istraživanje i doveli se u potencijalnu opasnost. Uputite dijete u pravilno služenje brodskim sanitarnim čvorom, pokažite mu gdje se nalaze ručke i rukohvati, kako da se kreće po brodu…

jedrenje-2

Posebno dobro djetetu objasnite gdje se na brodu nalazi propeler i koliko je opasno plivati u oko krme, čak i kada motor ne radi. Naučite dijete gdje u odnosu na brod mogu sigurno plivati i roniti. Također uputite dijete kako da se polako spusti ljestvama u more te kako da se odgurne u suprotnom smjeru od propelera.

Kraće rute

Što se tiče samog putovanja, uputno je da prilikom izrade plana puta vodite računa da udaljenosti između odredišta budu kraće. Zaustavljajte se na plažama koje vam se čine privlačnima kako bi se dijete istrčalo i poigralo.

Igra je djeci u svakom trenutku izuzetno važna pa će tako biti i na brodu. Dopustite djetetu da ponese omiljene igračke i neka ih ima dovoljno. Ponesite i slikovnice i sve s čime se dijete rado igra kako biste u trenutcima dosade mogli izvući asa iz rukava.

jedrenje

Poučno putovanje

Ako je dijete malo veće i ako pokazuje interes, odvojite vrijeme i za učenje o jedrenju. Naučite ga vrste vjetra, objasnite kakva sve jedra postoje, kojim instrumentima je brod opremljen… Jedrenje je ujedno i prilika da dijete upozna kraj kojim ćete jedriti, bilo s aspekta geografije, bilo s aspekta biologije.

Što se tiče odjeće, imajte dovoljno majica, kratkih hlaća, kupaćih kostima, kapa kao zaštitu od sunca, a posebno pripazite na obuću u kojoj se ne kliže (tenisice ili gumene cipele za more dobar su izbor). Ne zaboravite kremu za sunčanje, kremu protiv uboda komaraca…

jedrenje-4

U svakom slučaju, djeci će jedrenje biti novo iskustvo i, uz Vašu brigu o sigurnosti, budite uvjereni da će se cijela obitelj nezaboravno provesti.

piše: Wishmama