Odvajanje od djece u vrijeme ljetnih praznika

Zaželjeli ste nekoliko dana godišnjeg odmora provesti bez djece? Ili ne možete na godišnji, a imate mogućnost poslati dijete na ljetovanje kod bake i djeda na more ili selo?

Jeste li spremni na odvajanje? Je li dijete spremno na odvajanje?

U životu svake obitelji postoji taj “prvi put” kad se na neko vrijeme trebate odvojiti od djeteta, a ne znate kako to učiniti na najbezbolniji način i kako će dijete reagirati na takvu promjenu.

Obično su pokretači takvih događanja upravo praznici odnosno godišnji odmor i dobro je imati na umu upute koje će Vam pomoći da nakon tog iskustva nastavite uobičajenom rutinom.

Naravno, na pitanje kada je dobar trenutak za odvajanje nema jednoznačnog odgovora jer reakcija ovisi o djetetovoj dobi i odnosu s osobom kod koje ostaje ili odlazi na čuvanje (obično su prva opcija bake i djedovi).

odvajanje-djeca

Malo dijete – veliki strah

Strah od odvajanja najčešći je kod djece u starosti između šest mjeseci i navršene dvije godine. Za djecu u toj dobi primarna je udobnost. Osoba kod koje tako malo dijete ostaje trebala bi djetetu biti poznata dulje vrijeme kako bi ono već u startu osjećalo sigurnost.

Predškolska djeca možda neće moći razumjeti razlog vašeg odlaska te se često događa da misle kako su ona za to kriva, odnosno da ih odlaskom kažnjavate.

U toj dobi reakcija može biti burna, a ponašanje djetinjastije nego što priliči uzrastu. Kako biste to izbjegli, djetetu jednostavnim riječima pojasnite zašto odlazite ili zašto ih šaljete ako je slučaj da ona odlaze.

Burnu reakciju možete očekivati i od nešto starije djece koja već pohađaju školu i koja su u nekoj mjeri navikla na dulji period odvajanja unutar jednoga dana.

Iako oni razloge odvajanja mogu bolje shvatiti, nerijetko reagiraju ljutito, a ishodište je u strahu da ne ostanu sami.

Iako mislite da su već zreliji i da za takvu reakciju nema realne potrebe, imajte na umu da im što jasnije i toplije kažete da će Vam nedostajati, ali da će imati svu potrebnu brigu i ljubav dok ste razdvojeni. Ako se prvi put odvajate od tinejdžera, nijedna reakcija Vas ne smije iznenaditi.

Bilo da dobijete odgovor da njima ne treba nikakvo čuvanje jer su već odrasli (!) te da se mogu brinuti sami o sebi (!), bilo da do tada “rogoborni” pubertetlija postane “umiljato mače”… u toj dobi Vas ništa ne smije iznenaditi. Ako imate povjerenje i ostavljate ih same, važno je odrediti pravila ponašanja i ipak osigurati povremeni nadzor odrasle osobe.

Kako spriječiti bolno iskustvo

S obzirom da se prvi put odvajamo od djece u njihovoj mlađoj dobi, fokusirat ćemo se na savjete kako njima ne izazvati traume i bolno iskustvo.

Roditelji često po povratku, umjesto očekivanog “zaleta u naručje”, zateknu povučeno dijete koje izbjegava kontakt, koje se ljuti i odbija ih. To, naravno, zaboli roditelje, znaju se osjetiti pogođeno i pitati se zar dijete sad više voli baku i djeda nego njih.

No riječ je o prirodnom i normalnom mehanizmu i najgora je opcija kada roditelji reagiraju jednako kao i dijete – uvrijeđeno i povrijeđeno.

Dijete

Naime, dijete se osjeća izdano i razočarano. Ne možete očekivati da je ono shvatilo da je odvajanje bilo iz realnoga razloga. Djetetova percepcija kaže “kako ste me mogli ostaviti?”.

I to je normalno. Ako Vas dočeka dijete upravo u takvom raspoloženju, nemojte se i Vi ljutiti na njega, nego mu dajte prostora da “proživi” tu emociju, odnosno priznajte mu pravo na takve osjećaje.

Tada je prikladno reći: “Razumijemo da se ljutiš i da si tužan, žao nam je što se tako osjećaš” te na taj način potvrditi da ste ozbiljno shvatili njegovu reakciju. U danima koji slijede (ili satima ako imate sreće), dijete će Vam se postupno ponovno približiti, a Vi mu dajte do znanja da ste mu na raspolaganju.

A kako pripremiti dadilju, bake i djedove…

Ako je slučaj da Vi odlazite na put, a dijete ostaje s osobom od povjerenja, najpovoljnija situacija za dijete je da s tom osobom ostaje u vlastitom domu, na “svom terenu” koji mu pruža sigurnost uz bake i djedove ili uz poznatu dadilju.

OVDJE pronađite sve posjetnike za dadilju i dijete kada ostaju sami kod kuće

Svakako vodite računa da u tom slučaju dobro upoznate osobu koja će dijete čuvati s elementima važnima za djetetovu sigurnost: pravilno korištenje autosjedalice, pravila ponašanja djeteta prema nepoznatim osobama, načinima na koje je dijete najjednostavnije utješiti, reakcija u slučaju potrebe za medicinskom pomoći…

Svakako upoznajte osobu sa stambenim prostorom i susjedstvom (obližnje trgovine, ljekarne, susjedi s kojima ste bliski).

OVDJE saznajte sve oko igranja kod susjeda: obvezna pitanja prije dolaska vašeg djeteta na zabavu

Vrlo je važno, a to ćete jednostavno definirati jer ipak najbolje poznajte svoje dijete, odrediti dinamiku telefonskih poziva koje ćete im upućivati. Dok su nekoj djeci potrebni što češći pozivi, neka će se djeca uzrujati ako Vas čuju preko telefona.

Na kraju, činjenica je da ne postoji univerzalni recept primjenjiv na svako dijete. Činjenica je da ponekad odvajanje teže podnesu roditelji, da dijete odvajanje podnese bezbolno, pogotovo ako ostaje s osobom koja ga i inače čuva.

No činjenica je i da su mala djeca najsretnija s mamom i tatom, bez obzira gdje se svi skupa nalaze i da bi do treće godine djetetova života odvajanja ipak trebalo dozirati ako za njih nema realne potrebe.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay