Igre i igrice za djecu koja ljetuju na selu ili planini

Ljetovanje s djecom ne mora se provoditi nužno na moru. Možda posjećujete rodbinu na selu ili u planini ili naprosto odlazite na odmor u Alpe ili neki od kontinentalnih dijelova u kojem ste rođeni.

Za djecu koja žive u okruženju koje nije nužno veći grad ljetno je razdoblje vrijeme kada se mogu više posvetiti igri i zabavi kako sami tako i u društvu. No ponekad, baš zbog veće količine vremena koje djeca u vrijeme praznika imaju na raspolaganju zna se dogoditi da nemaju ideju kako se igrati i kako svoje vrijeme najbolje iskoristiti.

Kako bi se djeca mogla zabaviti potpuno sama, a da to ujedno bude i kreativno ili ako se i vi kao roditelji želite pridružiti igri, donosimo nekoliko ideja koje će vaše mališane zasigurno razveseliti.

Zabava

Zabava na otvorenom

Za djecu je svaki boravak u prirodi savršen, jer su na svježem zraku i slobodnije se upoznaju sa životom u njoj.

sakupljanje kamenja pexels-karolina-grabowska

Igra sakupljanja kamenja i izrada mozaika

Planine kriju čitava bogatstva svakojakog kamenja i prava je radost ići u potragu za njim. Uvijek treba sa sobom stoga ponijeti neku kutijicu ili platnenu torbicu u koju će se moći sakupljati ono što se u šetnji pronađe.

Kamenje je zanimljivo zbog svojih raznovrsnih oblika, boja i sastava zato što ponekad sadrži i različite minerale u sebi.

Tako se može pronaći granit, plovućac, kremen liparit koji je staklastog izgleda te druge vrste kamenja. Pronađeno kamenje može se položiti, zalijepljen s jedne strane, na bijeli tanji karton, a ispod svakog se može napisati njegov naziv.

Početkom jeseni tako složen mozaik može se pokazati u vrtiću ili u školi među svojim prijateljima ili nastavnicima.

herbarij suho cvijece pexels-anete-lusina

Pokažite djeci kako se izrađuje herbarij

Izrada herbarija je divna prilika za sakupljanje cvijeća, raznih biljaka i lišća, a u ovoj edukativnoj igri dijete će i puno naučiti o svijetu bilja i biljaka.

Prije polaska u šetnju svakako se treba uzeti sa sobom primjerak novina i platnena torbica. Kako se putem nailazi na mnoge vrste cvjetića i lišća neobičnih boja i oblika djeca će ih željeti ubrati sve.

No, treba ih upozoriti da se priroda treba i paziti te ih ograničiti na samo određeni broj primjeraka. Nakon što se biljčica ubere potrebno ju je odmah staviti između novinskog papira koje se slobodno može navlažiti vodom i spremiti u torbicu.

Pri povratku kući biljčice će još biti svježe. Nakon toga se može pristupiti crtanju svake od njih. U bilježnici s čistim bijelim papirom prvo se crta cvijeće, a potom lišće, svaki na svojoj stranici, a ispod crteža upisuje se naziv biljke i vrsta kojoj pripadaju te datum i područje branja.

Pošto je bilje nacrtano ono se stavlja na sušenje, bilo u stranice neke knjige bilo ispod glačala s vrlo nježnom temperaturom. Kada su biljke osušene pričvršćuju se na papir ispod crteža te se zatim premazuju prozirnim lakom.

dijete crta crtanje pexels-anna-shvets

Crtanje i kiparstvo s djecom sjajna je igra u prirodi

Crtanje i kiparstvo u prirodi savršen je vrlo kreativan vid zabave. Treba samo naći prikladno mjesto, željeni prizor te odabrati crtaći pribor kojim se želi slikati ili crtati.

Bilo da je to ugljen, tempere, vodene bojice, flomasteri ili pastele bitno se držati prizora te ga pomno s jasnim oblicima i u što vjernijim bojama prenijeti na papir ili platno.

Ako se želi oblikovati rukama također je bitno iz materijala kao što je glina, plastelin ili blato što vjernije oblikovati željeni prizor te je stoga preporučljivo početi s mirnim vizurama poput drveta, grane, stijene, raznih predmeta u okolini za razliku od životinja koje se kreću i koje mogu biti predmet kreativnosti nakon što se savlada prethodni korak.

Zabava

Igre u društvu

Pantomima

Pantomima je odlična igra bez riječi s puno izražajnih trenutaka tijela i lica. Mimika i gestikulacija ovdje je najistaknutija i kroz ovu igru odlično se savladavaju socijalni kontakti kroz prepoznavanja govora tijela i samim time ljudskih emocija.

Za ovu igru pokretima bez riječi potrebno je da bude uključeno barem pet ili šest osoba, znači ili samo djece ili djece i roditelja, baka, djedova. Za pantomimu nije potrebno imati nikakve dodatne rekvizite već se samo treba dobro izražavati određenim i jasnim pokretima tijela ili lica.

igra pantomie pantomima

Može se igrati naizmjence tako da dvoje u paru izaberu naslov neke knjige, bajke ili crtanog filma i koji će onda ostalima pokušati prikazati jedino pokretima odabrani naslov. Na jednak način mogu se pogađati zanimanja ili osobe.

mini kazaliste za djecu pexels-tatiana-syrikova

Mini kazalište je igra koja će trajati nekoliko dana

Za mini kazalište potrebno je više osoba. Kada se odabere bajka treba se podijeliti na publiku i na glumce. Svaki će glumac odabrati jedan lik iz bajke, a zajedno se odlučuje koji će se prizor prikazivati.

Odmah treba započeti s pokusima, najbolje uz pratnju prikladne glazbe odabravši za svakog glumca svega nekoliko riječi ili rečenica, ovisno o dobi djece koja se igraju. Prizor se može odigrati i bez riječi, samo pokretima i uz pratnju glazbe.

djecja igra odgonetavanja pexels-artem-podrez

Igra odgonetavanja ili igrica pogađanja

Odgonetavanje je igra u kojoj se sjedi u krugu. Izabire se osoba koja mora pogađati i koja se nakon toga treba udaljiti. Kada igrači smatraju da ih se ne čuje i ne vidi igrači koji su ostali u krugu trebaju izabrati jedan glagol,, imenica, zemljopisni pojam, naziv životinje ili naslov neke knjige, predstave, filma..

Nakon što se dogovori pojam poziva se osoba koja mora pogađati, a ona to pokušava postavljanjem raznih pitanja ili tako dugo dok ne pogodi ili u slučaju da je ograničena brojem pitanja odlazi i ponovno mora pogađati. U slučaju da se pojam pogodi na mjesto onoga tko pogađa odlazi osoba kojoj je posljednoj postavljeno pitanje i čiji je odgovor omogućio pogodak pojma.

Primjeri za pitanja za igru pogađanja

> Da li je u pitanju glagol kretanja?
> Kojim slovom počinje?
> Da li svaki dan radimo radnju koju taj glagol označava?

Piše: Wish.hr