Vježbanje tijekom i nakon trudnoće

Upoznali ste se, zavoljeli, dugo ili kratko hodali, svoju vezu okrunili brakom i odlučili se za sljedeći korak – roditeljstvo. Da li je trudnoća planirana ili se dogodila spontano, baš onako kako smo željeli, nije toliko važno, ali kad dođe taj trenutak, svi ćemo se složiti da je zajedničko dijete kruna svakog odnosa.

Dijete ili spoznaja da ćemo postati roditelji, budi u nama svu silinu emocija za koje do jučer nismo niti znali da postoje. Počinje jedan novi život, usudili bi se reći, u drugoj dimenziji.

Trudnoća je jedan poseban period u životu svake žene. Biti zdrava i zadovoljna trudnica je od neprocjenjive vrijednosti, kako za ženu tako i za novo biće koje u njoj raste.

Da bi to ostvarile, puno je faktora na koje žene same mogu dosta utjecati. Osim urednih ginekoloških kontrola, pravilne prehrane i njege, jedan od ključnih čimbenika u zdravoj trudnoći je i tjelovježba o kojoj se danas sve više piše.

Tjelovježba trudnica

Nekad davno, žene su se puno više kretale i bavile fizičkim poslovima tako da im vježbanje nije bilo niti potrebno. Danas je situacija sasvim drugačija, danas se ljudi odnosno žene sve manje kreću, puno više sjede, a tjelovježbu najčešće zanemaruju dok situacija nije kritična po zdravlje.

U trudnoći je tijelo (i duh) izloženo mnogim promjenama koje na žalost mogu dovesti do problema ako se ne reagira na vrijeme i pravilnim pristupom. Kada bi svaka žena koja ostane u drugom stanju, a kod koje ne postoje zdravstvene prepreke za vježbanjem, odlučila izdvojiti barem 2 sata tjedno za ciljanu tjelovježbu, trudničke boljke svele bi se na minimum, a mnoge čak i izbjegle.

Trudnica priroda

Liječnici su potvrdili da trudnica ima koristi od tjelovježbe isto kao i žena koja nije trudna, što znači da vježbanjem poboljšava kardiovaskularnu sposobnost (srce,krvne žile…),održava muskulaturu (mišiće) potrebnu za zdravo funkcioniranje tijela, nadzire težinu i mentalno stanje.

U vježbanje se trudnica može uključiti u II. tromjesečju, ako do trudnoće nije vježbala ili samo nastaviti s tjelovježbom po specijalnom programu, čim se potvrdi trudnoća. U suglasnosti sa specijalistom ginekologom, svaka rodilja ima mogućnost vježbati do samog kraja trudnoće.

Mnoge su tako odradile zadnji trening u visokom, devetom mjesecu trudnoće, a sljedeće jutro javljale rodbini i prijateljima sretnu vijest iz rodilišta.

Žene koje žive u mjestima gdje ne postoji organizirana rekreacija za trudnice pod stručnim vodstvom, uvijek mogu odabrati aktivan način života koji podrazumijeva što više kretanja, šetnje u prirodi ili plivanje, ako za to postoji mogućnost. Najvažnije je da se trudnoća ne shvati kao bolest te da je za siguran i lakši porod iznimno važna tjelesna kondicija.

Majka i djeteKada govorimo o ciljanim programima gdje trudnica vježba pod stručnim nadzorom, koristi od takvog pristupa su goleme-od jačanja muskulature, pogotovo one skupine mišića koji ženi pomažu tijekom poroda (zdjelični, trbušni, leđni mišići) do svjesnog kontroliranja pokreta, držanja tijela (posture) i pravilnog korištenja mišića (znati opustiti odnosno napeti određeni mišić kada je to potrebno,pogotovo u trenutku poroda).

Na takvim satovima, kvalitetan trener/voditelj također će naučiti svoje trudnice pravilnom disanju za koje slobodno možemo reći da je od neprocjenjive vrijednosti za vrijeme trudnoće, tijekom poroda, ali i kasnije u životu.

Mnoge žene koje pohađaju takve programe za vrijeme trudnoće, kasnije kažu da do tada nisu znale disati odnosno da uopće nisu bile svjesne pravilnog i potpunog disanja koje nam može biti od velike pomoći u mnogim životnim situacijama (porod, kada smo napeti, prilikom bavljenja sportom…).

Odlučite li se upisati u neki program prilagođen trudnicama, zvao se on “pilates za trudnice“, “joga za trudnice” ili nešto treće, svakako provjerite da li je osoba koja vodi program stručno educirana, a zatim same probajte odraditi probni trening kako bi vidjele da li intenzitet i pristup vježbanju odgovara vašem psiho-fizičkom stanju.

Kada pronađete odgovarajući program, probajte ostati aktivne jer tako imate zalog za zdravu trudnoću.

Tjelovježba nakon trudnoće

Vježbanje nakon trudnoće prirodno će se nastaviti nakon perioda babinja odnosno 6 tjedana nakon što je žena rodila vaginalnim putem ili otprilike 2 mjeseca nakon carskog reza.

Program POST NATALA također mora biti usko specijaliziran kako bi se na odgovarajući način i ciljanim vježbama žena polako vraćala u formu. Ne treba žuriti, tijelu, ali i duhu treba dati vremena za “oporavak” i eventualno prelaženje na zahtjevnije programe.

U suprotnom, moglo bi doći do ozljede, a tada se cijela situacija nepotrebno pogoršava odnosno odgađa.

Nakon što je žena rodila, tijelo je doživjelo dramatične promjene, a s programom POST NATALA, vježbanje će biti usmjereno na problematična područja svake rodilje, imajući u vidu bolove te fizičku i psihičku slabost koje su posljedica trudnoće, poroda i zahtjeva majčinstva.

Na takvim programima također postoje različiti pristupi, kao i mogućnost da se na vježbanje dovede dijete ili ne. Neovisno za što se opredijelila, onog trenutka kada se “novopečena” mama odluči za povratak u formu, već je na putu do kvalitetnijeg života.

Osim što će joj tijelo zahvaliti, usudili bi se reći da je važnije od spomenutog psihičko zdravlje koje je u današnje vrijeme imperativ za svaku ženu, ali i budućnost roditeljstva i braka.

Autor: Wish.hr
Fotografija: Charlie Davidson