Neka jutarnje buđenje više ne bude problem

Jutarnje buđenje često puta zna biti problem, pogotovo ako kasno legnete ili ako nemate dovoljno sati sna. Ja sam noćni tip, i za mene je svako buđenje prava muka, a kako imam malu djecu, morala sam svoje navike promijeniti. U nastavku vam donosim koji su mi trikovi pomogli da se brzo i lako ustanem ujutro, odmah nakon što otvorim oči.

Količina sna

Za lako ustajanje ujutro je vrlo važno da dovoljno spavate! Najbolje je da uvijek ustajte i legnete na spavanje u isto vrijeme, i to svaki dan u tjednu. Na taj način vaš organizam će se naviknuti i biti ćete odmorni svako jutro kada se probudite.

Podignite rolete

Prije spavanja navečer obavezno podignite rolete na prozorima i maknite zastore, kako bi vas danje svijetlo probudilo. Takvo prirodno buđenje je najbolje, naravno ako je moguće. Uz danje svijetlo navijte alarm, kako bi se sigurno probudili. Svijetlost će vam dati snagu dići se iz kreveta što prije, te uz manje muke.

Dajte si vremena

Kada se probudite dajte si dovoljno vremena da se razbudite i rastegnete, kako bi se svježi digli i kako bi bili smireni i sretni. Svaka žurba od ranog jutra djeluje loše na organizam, te određuje kakav će vam biti ostatak dana.

Protezanje

Vrlo je važno da se nakon buđenja dobro protegnete prije nego ustanete iz kreveta, jer ćete protezanjem ukloniti opasnost od vrtloglavice, koja je prisutna kada se osoba brzo diže iz kreveta, odmah nakon buđenja.

ispijanje-kave

Jutarnja kava

Prva jutarnja kava se preporuča popiti nakon doručka. Nemojte piti kavu na prazan želudac, jer to nije zdravo. Doručak je najbitniji obrok u danu, te je važno da ga nakon buđenja što prije konzumirate, kako bi tijelu dali potrebnu energiju.

Što se tiče kave, pokušajte u toj šalici guštati u potpunosti, te ju za vrijeme konzumiranja svaki puta dobro pomirišite, jer će vam njen miris i aroma probuditi cijeli organizam.

Osobna higijena

Dobar početak dana će vam pružiti i osobna higijena. Za bolji početak dana i bolje funkcioniranje kroz dan, se savjetuje jutarnje tuširanje. Jutarnje tuširanje će vam pružiti potrebnu ugodu, probuditi energiju, te će otjerati svaki osjećaj umora.

Odjeća

Kako bi se ujutro bez problema mogli spremiti za dan koji je pred vama, te kako bi izbjegli bezpotrebno oduzimanje vremena i živciranje što ćete odjenuti, najbolje je da odjeću pripremite navečer prije spavanja. Ovakva praktičnost će vam uvelike olakšati jutro koje je pred vama.

To su moji ritualikoji mi svakodnevno pomažu da se brzo i lako ustanem, a da kroz cijeli dan imam energiju i funkcioniram bez problema. Nadam se da će vam pomoći.

Piše: Ana Zibar