Kako se riješiti umora nakon poroda

Tijelo svake majke s razlogom je umorno.

Kako zbog samog porođaja od kojeg je tijelo iscrpljeno tako i zbog nastavka aktivnosti na koje niste navikli, a to je dojenje, prilagođavanje ritmu djeteta, buđenje po noći i sve ostali poslovi koje zahtjeva obitelj. Ponekad je takav tempo vrlo teško pratiti pa i izdržati. Bilo bi dobro kada bi se u sve poslove što više uključili roditelji, životni partner pa i starija djeca te i svi ostali članovi obitelji.

Prvih tjedan dana ponajviše se bavite svojim djetetom, mazite ga, upoznajete se s njim, hranite ga i neka vam to razdoblje prođe u što većem miru i sreći. Ostale zadatke rasporedite na obitelj bez imalo grižnje savjesti. Kućanski poslovi neće pobjeći, ali niti nakon tjedan dana nemojte početi pretjerivati. Vi i dijete u prvom ste planu dnevnih obveza. Kada ćete biti odmorni puno ćete se bolje i strpljivije moći posvetiti svojoj maloj bebici kojoj ste u prvim danima najpotrebniji.

Korisni savjeti za mame:

> Ako niste pospani razveselite se nekim sitnicama poput lakiranja noktiju nekom novom bojom
> Ako ste umorni, spavajte kada spava i vaše dijete bez obzira koji je dio dana u pitanju
> Ako ste jako umorni, a najavili su vam se prijatelji ili rodbina koja bi došla u posjet jednostavno ih kontaktirajte i odgodite druženje. Vjrujte, oni vas vole i shvatit će vašu situaciju
>Ne radite nikakve teže fizičke poslove, ne dižite stariju djecu. Maženje s njima može proteći tako da se sama popnu u vaše krilo pa se možete s njima maziti :)
> Svoje tijelo odmorit ćete i tako da dojite ležeći s vašom bebicom

Izdvojeno:

Svako novo živo biće, naše dijete u nama budi neopisiv osjećaj sreće. No nemojte zaboraviti da ste od poroda iscrpljeni i fizički i psihički.
Vjerojatno ste emocionalno puno osjetljiviji, začas se možete rasplakati, možda vam čak ponestaje samopouzdanja.
Tako je to prvih dana poslije poroda, ali takvi osjećaji proći će za nekoliko dana, možda za koji tjedan vi ćete opet biti kao i prije :)