Oporavak nakon carskog reza i što sve neće moći raditi

Mnogo je svakodnevnih stvari koje nećete moći lako raditi nakon poroda koji je bio obavljen carskim rezom.

Iako vam mnoge stvari nakon carskog reza izgledaju jednostavno, zapravo mogu u vama izazvati napor i trebalo bi ih zaobići.

Pogledajte koje svakodnevne poslove morate izbjegavati nakon carskog reza!

Nakon carskog reza slijedi oporavak koji može da potraje dva do četiri dana u bolnici, a onda šest ili više tejdana po povratku kući.
Tijekom tog perioda neke žene će se poželjeti vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, ali to nije izvedivo. Bit će potrebno dosta vremena da se tijelo oporavi.

Ako se žena ne oporavi, rez neće zarastati, a može se i ponovno otvoriti, što produžava vrijeme oporavka. Zbog toga je važno zatražiti pomoć u obavljanju zadataka nakon porođaja carskim rezom.

Evo nekoliko aktivnosti koje žena ne može obavljati kad se oporavlja od carskog reza

KRETANJE PO STEPENICAMA

Žene nakon carskog reza ne bi trebalo pretjerano koristiti stepenice. U početku to treba potpuno izbjegavati.

Ako živite u kući, odaberite jednu prostoriju u kojoj ćete boraviti u prvim danima. Koji god kat odaberete, opremite je svime što vam je potrebno za brigu o sebi i djetetu.

OVDJE saznajte Kako carski porod utječe na menstruaciju kod porodilja?

PODIZANJE STARIJEG DJETETA

Jedina stvar koju bi žena trebalo da podiže nakon carskog reza je novorođenče. To znači da će majke morati izbjegavati podizanje starije djece dok rez ne zaraste i trbušni mišići ne povrate snagu. To će potrajati oko šest tjedana.

PAŽNJA PREMA OSTALOJ DJECI
Naravno, to ne znači da starije dijete treba zanemariti. Pažnju mu možete pokazati sjedenjem, maženjem i paženjem.

mama nakon carskog reza beba

Nakon carskog reza, ustajanje iz kreveta je izazovan zadatak

Najbolji način da ustanete je da se okrenete na jedan bok, savijete koljena, polako izbacite noge iz kreveta, odgurnete se u sjedeći položaj pa iskoračite iz kreveta.

Upotreba gaziranih napitaka

Probavni trakt u prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza ne radi isto kao prije operacije. Stoga stručnjaci napominju da treba izbjegavati gazirana pića što je više moguće.

Nakupljanje mjehurića u organizmu može uzrokovati mučnu bol u trbuhu, kao i u ostalim dijelovima tijela. Nadutost, vjetrovi i grčevi također mogu izazvati gazirani napitci. Pijte puno vode ističu svi stručnjaci.

Smijanje nakon carskog reza

Tko se ne voli smijati? Neko tko je upravo podvrgnut carskom rezu. Stvari poput smijeha, kihanja i kašljanja mogu prouzrokovati bol.

Vožnja nakon carskog reza

Tijekom vožnje vožnje nikad ne možete da znate što će se dogoditi na putu. Mogla bi se pojaviti potreba za naglim kočenjem, što može uzrokovati bol. Doktori ukazuju da je najbolje izbjegavati samostalnu vožnju prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza.

Teški kućni poslovi

Sjediti i ništa ne raditi je mnogim mamama teško, ali tu želju za spremanjem treba umanjiti nakon porođaja carskim rezom. Predmeti poput usisivača su mnogo teži od onoga što je preporučeno mamama da podižu nakon operacije.

Kupanje nakon carskog reza

Iako možda žudite za toplom kupkom, stručnjaci upozoravaju da pričekate. Rani je potrebno dosta vremena da zaraste, a voda može doprinijeti da se infekcije razmnože, što može dovesti do niza problema.