Korisne vježbe nakon carskog reza

Oporavak porodilja nakon carskog reza je nešto drugačiji u odnosu na one žene koje su se porodile prirodnim putem.

Evo savjeta kako da vježbate od prvog dana nakon poroda

Ovaj program fizičkih vježbi osmislio je tim fizioterapeuta bolnice “The Royal Surrey” u Engleskoj. Sve žene koje se porode carskim rezom, bilo da se radi o planiranoj ili hitnoj intervenciji, imaju individualne satove s fizioterapeutom već 12 sati nakon poroda. Nakon toga se vježbe organiziraju jednom dnevno, tijekom svih pet dana boravka u bolnici.

OVDJE saznajte još nekoliko jako korisnih savjeta oko carskog reza

Kako carski porod utječe na menstruaciju kod porodilja?
Oporavak nakon carskog reza i što sve neće moći raditi
Program ima za cilj da porodilji pomogne da se postepeno oporavi od operacije i lagano povrati mišićni tonus.

Dani (od prvog do petog) nakon carskog reza

Vježbe disanja
Jako je važno da pravilno “koristite” pluća, naročito ako ste imali opću anesteziju. Vježbe disanja će pomoći da krv obogaćena kisikom oporavi organizam od efekta nastalih kao rezultat anestezije i nekretanja.

Udahnite lagano kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi i lagano izdahnite na usta. napravite ovu vježbu tri do četiri puta i ponavljajte je u odgovarajućim intervalima tijekom dana.

Kašljanje
Napravite ovu vježbu dok ležite u krevetu. Preko rane stavite jastuk ili zarolan veći ručnik, pa obje ruke položite odozgo. Savijte koljena. Nakašljite se nekoliko puta. Istu tehniku treba koristiti kada je zaista potrebno da se nakašljete, kihnete ili se nasmijete od srca. Zapamtite, kašljanjem ne možete “povrijediti” ranu.

Mislimo da nije potrebno napominjati kako bi bilo dobro da ostavite cigarete. Mnogo je razloga za to, a dodatni je da pušenje može izazvati učestalije kašljanje, pa samim tim i bolove na mjestu gdje je izvršen rez.

Vježbe za cirkulaciju
Poboljšanje cirkulacije u nogama, posebno u stopalima pomoći će apsorpciju viška tekućine, smanjit će natečenost i umor u nogama, utjecat će da se slabije javljaju grčevi, spriječit će pojavu ispucalih kapilara i pomoći zatezanju mišića potkoljenice.

Vježbe za koljena i kukove
U ležećem položaju, jako pritisnite potkoljenice ka krevetu, sve dok ne osjetite zatezanje mišića zadnjeg djela butine. Pokušajte da se podizanjem kukova u toj poziciji “prošećete” po krevetu.

Pravilno držanje
Trudite se da se ne povijate naprijed. Pravilno držanje će pomoći da izbjegnete bolove u leđima. Kada sjedite u krevetu ili na stolici, postavite jastuk ispod donjeg djela leđa. Dok dojite bebu, idealno je da koristite jastuk za dojenje u obliku mjeseca ili, jednostavno, postavite dva jastuka – jedan ispod bebe, a drugi ispod ruke na strani na kojoj dojite bebu.

Kada ležite na leđima, držite mali jastuk ispod koljena. U slučaju da ležite na strani, jastuk postavite između koljena kao što ste, možda, radili i tijekom trudnoće. Ovo može biti i dobra, relaksirajuća pozicija za dojenje bebe u ležećem položaju.

Ustajanje iz kreveta
Pravilnim ustajanjem iz kreveta izbjeći ćete bolove na mjestu reza, kao i bolove u leđima. Najprije savijte noge u koljenima, okrenite se na stranu, pridignite se na lakat i šaku, pa sjedite na rub kreveta.

Vježbe za trbušne mišiće
Ova vježba se preporučuje za jačanje tonusa trbušnih mišića. Dok ležite u krevetu na leđima, pokušavajte kukove pomaknuti što više ka krevetu, pa se lagano vratite u početnu poziciju. Vježba opušta mišiće donjeg djela leđa i zateže trbušne mišiće.

Druga vježba poboljšava pokretljivost kukova
Pozicija je ista, i dalje ležite na leđima, ali su ovog puta noge savijene u koljenima. Okrećite se na bok, prvo na jednu pa na drugu stranu.

Vježbe za donji zid karlice
Ove vježbe možete raditi tek pošto vam budu uklonjene kopče (nikako prvih nekoliko dana nakon carskog reza).

Mišići donjeg zida karlice mogu se opustiti nakon porođaja – zbog nekretanja, ili u vrijeme menopauze. Vježbe su važne čak i ako niste imali vaginalni porod, jer su spomenuti mišići trpjeli veliki pritisak tijekom trudnoće.

A što se može dogoditi ako ih ne ojačate? Možete se “malo upiškiti” kada se nakašljete, radite vježbe ili podignete neki teži predmet.

Međutim, vježbe će pomoći da ovi mišići ojačaju i vrate se u prvobitnu formu. Možete vježbati kada stojite, sjedite ili ležite. Jedino je važno da vježbanje bude redovito.

Sve što treba napraviti je da zategnete mišiće donjeg zida karlice i da se u tom položaju zadržite nekoliko sekundi (najbolje pet sekundi). Potrudite se da ne zatežete mišiće butina, uvlačite stomak ili zadržavate dah.

Opustite se i vježbu ponovite četiri do šest puta. Istu vježbu napravite u drugačijem ritmu. Zategnite mišiće u trajanju od samo jedne sekunde, pa se opustite. Vježbu ponovite 15 puta.

Obje vježbe napravite tri do četiri puta dnevno. Osjetit ćete da su se mišići zategli kada bez problema budete mogli da ih zadržite u zategnutom položaju duže od pet sekundi. Bit će vam potrebno nekoliko tjedana da uvidite rezultate vježbanja, zato budite uporni i strpljivi.

Još neki savjeti:

* Izbjegavajte podizanje težih predmeta prvih nekoliko tjedana nakon poroda.

* Šest tjedana poslije poroda možete se uključiti u program postnatalnih vježbi.

* Tenis, trčanje ili step-aerobik preporučuju se tek nakon 10-12 tjedana od poroda.

Roditelji