Trikovi za smanjenje kalorija u namirnicama

Za mnoge od nas prehrana za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana predstavlja brigu, stres i strah od nakupljenih kilograma.

Neizbježno pečenje kolača i visoko kalorična hrana karakteristični su za ovaj period godine, a predstavljaju „neprijatelje“ za naš organizam.

OVDJE pogledajte kako napraviti izračun dnevnog kalorijskog unosa hrane

Osim što pogoduju nakupljanju neželjene tjelesne mase nekontrolirani unos hrane može itekako biti štetan za naš organizam. U ovom tekstu donosimo vam nekoliko korisnih nutricionističkih savjeta koji će vam pomoći u kontroliranju prehrane za vrijeme blagdanskih dana.

Namirnice koje bi trebali izbjegavati

Naravno da za vrijeme blagdana nećemo gladovati te je normalno da za ovaj period godine unosimo više hrane nego obično.

No kako bih ipak na neki način kontrolirali bombastične kalorije potrebno je obratiti pozornost na sljedeću listu prehrambenih namirnica. To je hrana koju uglavnom unosimo usputno, pa niti ne obraćamo pažnju „na ono što smo unijeli“.

Raznovrsne delicije i neodoljivi okusi prava su „bomba“ za naš organizam, no malenim trikovima i umjerenom kontrolom možete spriječiti prekomjeran unos.

Namirnice na koje trebate pripaziti su sljedeće: sitni kolačići, proizvodi od lisnatog tijesta, raznovrsni keksi, vafli, ostale slatke namirnice, majonezu, raznovrsni umaci, fino zapečena kožica s mesa i dr.

Ovu skupinu namirnica ne doživljavamo kao „neprijatelje za naš organizam“, a uglavnom ih svi imamo naviku pojesti onako usputno, a da nismo ni svjesni njihove kalorijske vrijednosti.
Osim što popune naš organizam, vrlo često ostanemo i gladni tako da pravi redovni obrok ne stigne doći ni na red.

Ne pretjerujte s alkoholom i slatkim sokovima

Većina nas voli si dati oduška za vrijeme blagdana i popiti koju čašicu više. Sve je to u redu ako je u granicama normale.

Alkoholna pića su veliki izvor kalorija, a mogli bih ga definirati kao „tajnog skupljača kalorija“. Zašto?
Upravo zato što mnogi smatraju da ako samo piju da ne unose kalorije. Tekućinu ne doživljavaju kao nešto što bi moglo biti kalorijsko jer je u tekućem stanju, no činjenica je upravo suprotna.

Jedan gram alkohola sadrži sedam kalorija pa prema tome treba biti umjeren s konzumacijom alkohola. Također bi trebalo voditi brigu o unosu gaziranih pića i slatkih sokova koji su izvor kalorija kao i alkohol.

Preporučuje se umjerena konzumacija vina, biljnih čajeva, vode te prirodno svježih sokova.

caj

Trikovi za smanjenje kalorija u namirnicama

Blagdanskim specijalitetima ne možete pobjeći no možete utjecati na smanjenje broja kalorija na određene načine. Zamjenom i korištenjem nekih drugih sastojka od uobičajenih cjelokupnom blagdanskom meniju smanjit ćete brojku za nekoliko stotina kalorija.

Prilikom pripreme francuske salate pokušajte smanjiti količinu majoneze ili ju zamijenite s jogurtom. Osim što ćete smanjiti energetski unos isprobat ćete nešto novo, a vjerujte nam da je jako ukusno.

Ne zaboravite da je žumanjak u jajima veliki izvor kolesterola, pa pokušajte konzumaciju smanjiti na minimum ili koristite samo bjelanjke. U svim jelima gdje ste do sada koristili obično ulje, preporučujemo da pokušate s maslinovim koji obiluje nezasićenom oleinskom kiselinom.

Konzumirajte raznovrsne salate bogate vlaknima s povrćem karakterističnim za ovaj period godine poput salate od graha, zelja, mrkve i dr.

Što se tiče mesa, ako možete savjetovali bih vas da se više orijentirate na ribu i morske plodove. Osim što su zdraviji, imaju manji broj kalorija, a nešto sasvim drugačije i novo bila bi konzumacija sushija za blagdanskim stolom.

Nemojte pretjerivati sa soli, umacima, slatkim dodacima ili finom masnoćom od pečenja koja je u svemu vrlo kalorična. Ako vas uhvati želja za slatkim priuštite si kolače, no pokušajte ih zamijeniti suhim voćem.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić