Proljetno buđenje nije uvijek lako

Vitamini i minerali sastavni su dio našeg organizma. Oni sudjeluju u izgradnji i održavanju svih stanica u našem tijelu, obrani organizma od infekcija i bolesti, zaštiti našeg živčanog i krvožilnog sustava – ukratko, oni sudjeluju u normalnom održavanju svakodnevnih tjelesnih funkcija.

Naše tijelo nema mogućnost sintetizirati većinu vitamina i minerala koji su nam nužni za život, već ih moramo unijeti kroz uravnoteženu prehranu.

Zašto uravnotežena prehrana nije uvijek dovoljna?
Prehrana bogata voćem, povrćem, žitaricama i mesom nekada je bila dovoljna da zadovolji sve potrebe organizma za vitaminima i mineralima. No u današnje vrijeme puno se toga promijenilo i hranjivost naših obroka više nije ista kao prije 100 ili 200 godina.

Jedemo manje organske, a više prerađene hrane, čijim se postupkom obrade često gubi ogromna količina potrebnih vitamina i minerala (čak do 80 %).

Tlo na kojemu se danas uzgajaju voće, povrće i žitarice je često istrošeno i siromašno mineralima, a voće i povrće, pogotovo egzotično, često se bere još nedozrelo (ne sadrži koncentracije vitamina i minerala koje imaju prirodno dozrijeli plodovi), a transportom do odredišta dodatno se gube već ionako niske koncentracije prisutnih vitamina i minerala.

Iz svih ovih razloga, nedostatak jednog ili više vitamina i minerala u tijelu čest je slučaj, čak i ako se trudimo zadovoljiti sve potrebe organizma kroz uravnoteženu prehranu.

Kako očuvati svoje zdravlje i vitalnost?

1. PRVI KORAK JE – PROMJENA!

Očuvanje zdravlja i vitalnosti dolazi isključivo kroz promjenu životnih navika. Lagana i uravnotežena prehrana, bogata hranjivim tvarima i organski uzgojenim namirnicama bogatim antioksidansima nužna je za očuvanje zdravlja u svakoj dobi, a pogotovo s godinama kada je naš organizam podložniji bolestima.

2. ODLUČITE SE ZA ORGANSKE I SEZONSKE NAMIRNICE

Odaberite nutritivno vrijedniju prehranu, bogatiju vitaminima i mineralima i hranjivim tvarima koje su ”dozrijele” na prirodan način.

Organsko voće, povrće i žitarice te životinjski proizvodi iz slobodnog uzgoja životinja, sadrže veće vrijednosti hranjivih sastojaka i količinski ih je potrebno manje, nego ne-organski uzgojene hrane, kako bi tijelo dobilo sve što mu je potrebno.

3. NADOKNADITE MANJAK VITAMINA I MINERALA

Prema istraživanjima, s godinama kod mnogih žena dolazi do smanjenja apsorpcije svih vitamina i minerala, od kojih je to najizraženije kod cinka, kalcija, željeza, vitamina D, A, C,E, B12 i K te folne kiseline.

Stoga je neophodno povećati konzumaciju namirnica bogatih navedenim vitaminima i mineralima, kao i dodatno kroz dodatke prehrani.

Također, i pojedini negativni simptomi menopauze, uzrokovani padom hormona, mogu se ublažiti dodatnim unosom određenih mikronutijenata poput vitamina B kompleksa (B2, B6 i B12), vitamina E poznatog i kao ‘vitamin mladosti’, vitamina C i D te minerala cinka, kalcija i magnezija, stoga je njihova konzumacija tijekom menopauze nužna.

4. KONZUMIRAJTE VITAMINE I MINERALE ZAJEDNO

Apsorpcija pojedinih vitamina i minerala je često međusobno povezana, pa se najbolji učinci postižu njihovom zajedničkom konzumacijom, u vitaminsko-mineralnom kompleksu.