Seks nakon poroda

Jedan od najvažnijih događaja u životu jedne žene je rođenje njenog djeteta, nakon kojeg se samo njemu posvećuje. Ono na što mnoge žene zaborave i stave u drugi plan je intimni odnosi s partnerom kojeg se nakon rođenja djeteta često zanemaruje.

Logično je da je nakon poroda ženi seks zadnji na pameti, ali nakon mjesec i pol dana žena je u većini slučajeva spremna, naravno ako je prilikom porođaja sve bilo uredu. No najbolje je da par sam odluči kada će im najbolje pasati započeti s intimnim odnosima.

Seks nakon poroda ne mora boljeti, no u prvih 6 tjedana možete imati neugodan osjećaj prilikom pritiskanja penisa u maternicu. Maternica se u prvih 6 tjedana tek oporavlja. Ukoliko je na ženi izvršena epiziotomija seks se ne preporuča sve dok rana ne zacijeli u potpunosti.

Hormoni isto tako igraju veliku ulogu, pa će rijetko kojoj ženi prvi seks nakon poroda biti dobar, jer će se za vrijeme seksa boriti sa sto nimalo ugodnih osjećaja.

U početku je vagina široka kao posljedica porođaja, ali ne trebate brinuti jer se s vremenom sve vraća na staro, pa tako i širina vagine.

Suhoća rodnice je nakon porođaja potpuno normalna, a do nje dolazi zbog razine estrogena u krvi, koja je niska zbog dojenja bebe. Ukoliko se niti nakon nekog vremena ne počnete osjećati ugodno i dovoljno vlažno za vrijeme seksualnog odnosa, savjetuje se da se poslužite kliznom kremom ili gelom.

Nakon porođaja se savjetuje da žena ne gleda svoju vaginu jer će samo bespotrebno brinuti. Nakon samo dva tjedan vagina će već izgledati kao prije, pa se nemojte bespotrebno strašiti i padati u depresiju.

Važno je samo znati da je za seksualni odnos potrebno određeno vrijeme i da će sve biti kako je bilo i onako kako treba, samo treba proći malo vremena.