Inducirani porod

Koliko god se priroda pobrinula za rađanje bebe, ponekad se sam porođaj treba potaknuti. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se liječnici odlučuju inducirati porod, kako se ne bi ugrozilo zdravlja bebe i majke.

Razlozi za inducirani porođaj

> nema trudova nakon što je pukao vodenjak
> prestanak rasta bebe
> odvajanje posteljice
> prenesena trudnoća
> trudnički dijabetes
> visoki krvni tlak
> infekcija maternice
> manjak amnionske tekućine

Ako trudnica prenese trudnoću više od 2 tjedna potrebno je inducirati porod, kako bi vaginalni porod bio moguć. Isto tako starenje posteljice može uzrokovati probleme s disanjem kod bebe, ugrožavanje bebinog razvijanja i infekcije dišnog sustava.

No, inducirani porod može povećati rizik od nastanka nekih komplikacija, pa je na vama da odlučite zajedno sa svojim liječnikom koja solucija je ipak najbolja za vašu bebu i vas.

Induciranim porodom se može povećati rizik od prijevremenog porođaja, što djetetu može naštetiti dišni sustav. Ako dođe do namjernog puknuća vodenjaka moguće su infekcije kod bebe i kod majke.

Za vrijeme induciranog poroda može se zapetljati pupkovina što može u potpunosti smanjiti dotok kisika bebi. Induciranim porodom se može uzrokovati slabljenje mišića zdjelice zbog čega se povećava rizik od krvarenja.

Indukcijom se povećava rizik od carskog reza, posebice ako je riječ o prvom porodu. Lijekovi koji se koriste za indukciju izazivaju veći broj kontrakcija, zbog čega se srčani ritam bebe i majke usporava.
Vrlo je rijetko, ali je moguće puknuće maternice za vrijeme induciranog porođaja, nakon čega slijedi carske rez.

Ako niste za inducirani porođaj, a termin vam kuca na vrata, možete pokušati sami potaknuti porođaj na prirodan način. Masirajte bradavice i grudi, češće prakticirajte spolni odnos, hodajte što više, posebice po stepenicama.

Budite smireni i čekajte, vaša beba najbolje zna kada je spremna za izlazak, pa ako nemate nekih komplikacija radije pričekajte veliki dan bez indukcije.