Znakovi plodnih dana

Kada žena ima ovulaciju javljaju se razne hormonalne promjene zbog kojih dolazi do raznih simptoma. Ako žena dovoljno dobro obrati pažnju na svoje tijelo, neće joj biti potrebno računanje plodnih dana, jer će to sama moći primijetiti po svom tijelu koje uvijek šalje signale.

Signali ovulacije

> pojačana vlažnost
> otvoren, povišen i mekan cerviks
> usred ciklusa je moguće i lagano krvarenje
> nadutost
> glavobolja
> iscjedak
> osjetljive grudi
> povećana želja za spolnim odnosima
> bolovi u tijelu
> mučnina

Cervikalna tekućina u vrijeme plodnih dana postaje obilnija, rijetka i rastezljiva. Za vrijeme ovulacije vagina je vlažnija, a tekućina se razlikuje od one koja je prisutna u ostale dane.

Položaj cerviksa vam može otkriti podne dane. Nakon menstruacije je cerviks zatvoren, spušten i tvrđi, dok je za vrijeme ovulacije mekši i podiže se.
Oskudno krvarenje isto tako može biti pokazatelj ovulacije. Oskudno krvarenje zapravo može biti znak visoke plodnosti.

Za vrijeme ovulacije dolazi do hormonalnih promjena koje vrlo često uzrokuju nadutost, zbog čega ne ćudi da vam je baš u te dane odjeća malo tjesnija.
Žene koje imaju problema sa glavoboljom za vrijeme menstruacije, vrlo vjerojatno imaju problema sa glavoboljom i za vrijeme ovulacije.

Gusti bijeli iscjedak je znak da se tijelo priprema za ovulaciju. Iscjedak se stvara kako bi olakšao put spermija. Prije same ovulacije cervikalna tekućina je gusta i ljepljiva, što stvara loše okruženje za spermije koji se zaljepe i ne mogu doći do jajašca.

Zbog povećanja razine progesterona dolazi do osjetljivosti grudi. Ako vam grudi postanu osjetljive vrlo vjerojatno je da ste u ovulaciji.

Za vrijeme ovulacije žena ima veću potrebu za spolnim odnosima, koja se čini ničim izazvana.
Ovulacija može uzrokovati i bolove kod nekih žena, a do bolova dolazi zbog probijanja jajašca i kontrakcija jajovoda. Bolovi se najčešće osjećaju na jednoj strani tijela.

Neke žene imaju problema sa mučninom za vrijeme ovulacije, a do toga dolazi zbog hormona koji se javljaju i za vrijeme trudnoće.