Afte kod djeteta i kako ih riješiti

Prilikom pojave stresa ili pada imuniteta znaju se pojaviti male ranice u ustima koje se nazivaju afte. Afte su ozljede u usnoj šupljini koje su praćene peckanjem, jakim bolovima i žarenjem, zbog čega je djetetu teže konzumirati hranu i tekućinu.

Zapravo se radi o oštećenju sluznice koja se javlja s unutarnje strane usana, na jeziku ili na unutarnjoj strani obraza.
Ovalnog su oblika i blijedo žućkaste boje te izgledom podsjećaju na opekline.

Glavni simptom afti je bol koja djetetu onemogućava gutanje i žvakanje hrane. Zbog čega se dijete boji jesti, a također može biti i otežan govor.

Prilikom otvorenih usta disanje otežano radi. Afte mogu narasti do 1 cm, a nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na druge osobe. Nikada ne krvare, a mogu potrajati i do 14 dana.
Jedan od najvećih uzročnika afti je stres, ali uzrokovati ih mogu i slabokrvnost, iscrpljenost tijela, neke vrste hrane i manjak vitamina. Ponekad mogu biti i nasljedne.

Liječenje je simptomatsko te treba češće ispirati usnu šupljinu uz pomoć blagih sredstava za ispiranje, a ponekad se može dodati i malo lijeka protiv bolova.

Tekućina koju se preporuča piti treba biti sobne temperature, a kamilica je najbolji izbor. Jesti se preporuča žitarice i povrće, a svakako treba izbjegavati jesti ljutu, paprenu, krutu i kiselu hranu.

Potrebno je jačati imunitet, a preporuča se koristiti vitamine B kompleksa.
Ranice u ustima može uzrokovati virus Herpes, te se ta bolest naziva Herpetični gingivostomatitis i zarazna je. Zaraziti se može putem predmeta, preko čaše i pribora za jelo, prstića i dude.

Ako dijete zaraženo ovom bolešću ne uzima dovoljno tekućine može se javiti povišena temperatura i dehidracija. U tom slučaju je važno davati djetetu što češće tekućinu, ispirati usta antiseptičkim sredstvima, nuditi djetetu hladne napitke, skidati povišenu temperaturu, davati vitamine, ublažavati bolove anelgeticima i održavati higijenu usta.

Ruke je potrebno prati što češće i izbjegavati kontakt sa slinom. Nakon 14 dana bolest se u potpunosti povlaći.