Trudnoća i oralno zdravlje trudnice

Već se nebrojeno puta ponavljalo kako se u tijelu žene tijekom trudnoće pod utjecajem hormona zbivaju brojne promjene psihičke i fizičke naravi.

Kako HGC (humani korlonski gonadotropin) stimulira jajnike da proizvode veće razine progesterona i estrogena upravo su oni odgovorni za većinu promjena koje tijelo trudnice proživljava.
Od promjena raspoloženja, umora, okusa i mirisa do promjena u usnoj šupljini…

OVDJE saznajte kako savladati umor u trudnoći

Zubno meso je zbog hormona i pojačane cirkulacije osjetljivo što uvelike pogoduje upali desnih što zatim dovodi do gingivitisa.

ishrana-u-trudnoci

U krajnjoj fazi gingivitisa dolazi do bolesti paradentoze

Paradentoza je oboljenje kosti i tkiva usne šupljine koje dovodi do oštećenja desni i u krajnjem slučaju do ispadanja zubi.

Bitno je naglasiti da do samog gingivitisa ne dolazi zbog hormona, već zbog bakterija koje se nalaze u plaku koji se taloži na zubima, hormoni samo pogoduju upali jer čine zubno meso osjetljivim i podložnim upalama.

Neka istraživanja pokazuju da 60-70% posto žena ima problema sa zubnim mesom u trudnoći.
Same upale se manifestiraju kao nabujalo zubno meso s mnogo džepova koji nerijetko krvare, bolno je i uzrokuje neugodan zadah.

Upravo takvo stanje vam znatno otežava održavanje oralne higijene u razdoblju kada vam je ista najpotrebnija u pojačanom obliku.

Iznimno je važno, posebno u trudnoći pridati veliku pažnju higijeni vaše usne šupljine

Usna šupljina je početak našeg probavnog trakta i brojne bakterije koje se nakupljaju u paradontnim džepovima ulaze u naš organizam i krvotok, te zasigurno ne čine dobro stanju u kojem se nalazimo, tj. trudnoći.

Svaki pojedinac mora biti svjestan da zdravlje usne šupljine prvenstveno ovisi o nama samima i o našim higijenskim i prehrambenim navikama.

Kako biste održali pravilnu higijenu usta posjeti stomatologu za vrijeme trudnoće, pogotovo ako imate problema s desnima, uistinu su potrebni.

Prepustite svom stomatologu da vam pomogne u održavanju oralnog zdravlja kako biste zdravo kročili u nove životne pobjede.

Dentivo d.o.o.