Djevojčice, šminka i nakit – kada je pravo vrijeme?

Pod utjecajem društva i svega što je okružuje, vaša kćerka vas može iznenaditi zahtjevom da nosi ruževe i sjenila za oči mnogo ranije nego što je to s vama bio slučaj.

Teško je ne rastužiti se kada vidite prve znake da vaša djevojčica odrasta. Pojava šminke na njenom licu može vas izbaciti iz takta, dobro je razmisliti kada je u redu dopustiti djetetu šminku, od kakvih proizvoda početi i kako postići dogovor s kćerkom koji će vas obje zadovoljiti.

Djevojčice, šminka i nakit – kada je pravo vrijeme?

Što kad krene pubertet?

Iako je pritisak vršnjakinja izraženiji i djevojčice se ranije počinju šminkati, do šestog razreda nema nikakve potrebe za bilo kakvim dodacima na mladom licu.

Problemi mogu nastati u pubertetu, kada hormoni „lude” i javljaju se prve bubuljice i akne. Preduhitrite ih tako što ćete je redovno voditi kod dermatologa i kozmetičara, po potrebi, i poticati je da brižljivo njeguje lice – tako neće imati potrebu da nanosi debele slojeve pudera koji joj nikako ne pristaju.

Za sve postoji vrijeme i mjesto

Jedno je sigurno – škola nije mjesto za glamurozne i smjele šminkerske poduhvate, naročito ne osnovna!

Ovdje ćete imati i veliku pomoć nastavnika u školi – po pravilniku, jaka šminka i lakovi za nokte često neće ni biti dozvoljeni, pa krivicu možete „svaliti” na njih i tako izbjeći sukob („ja bih ti dala, ali ne smije”).

Možete progledati kroz prste što se tiče ovih preparata:

> Tonirana labela s voćnim okusima
> Sjajevi za usne
> Maskara
> Malo korektora za problematična mjesta

djevojčica dijete3

Kao što smo već spomenuli, škola otpada. Za rođendane i izlaske i druge posebne prilike možete joj dozvoliti neupadljivu šminku.

Ako je u osnovnoj počela od blažih, toniranih labela, prva prilika za ozbiljniju šminku bit će mala matura. Ovdje već možete napraviti ustupak i pomoći joj da za posebno veče stavi ajlajner i neki blaži ruž.

U srednjoj školi će se već smatrati sposobnom da sama odlučuje, pa se pobrinite da ste je do tada naučili najvažnijim pravilima: što joj stoji, što ne, i da uvijek skine šminku prije spavanja!

Ponudite joj alternativu

Neka za školu bira nježnu, diskretnu kozmetiku koja prikladno ide uz njene odjevne kombinacije, ali i druge vrste suptilnih i lijepih ukrasa, kao što je nakit za djecu ili drugi slični brendovi – jer je ona zaista još uvijek dijete!

Nakit za djevojčice može biti dobra alternativa koju ćete joj ponuditi ako joj je potrebno nešto da izrazi svoj stil i posebnost. Za svaki dan tu su one šarene gumice, toliko omiljene kod djevojčica, i druga bižuterija, a za posebne prilike možete joj dozvoliti da odabere vječan, elegantan i vrijedan komad nakita nekog posebnog brenda.

Dopustite joj da se kreativno izrazi

U posljednje vrijeme, mlade blogerice imaju ogroman broj pregleda na YouTubeu i jako su popularne na Instagramu. One koriste tešku šminku za potrebe snimanja: tu su nanosi pudera, žarke boje na očima, upadljiv ruž, rumenilo i iscrtavanje kontura.

Normalno je da sve to djevojčicama izgleda veoma privlačno i uzbudljivo, ali za toliko šminkanje u realnosti nema nikakve potrebe. Ne samo što je mlada koža i dalje pošteđena nepravilnosti poput bora, fleka i crvenila, nego i ne postoje prilike za koje bi one uopće trebale biti toliko dotjerane.

Ipak, ovdje ima i nečega umjetničkog: detalji koje su djevojke u stanju oslikati na svojim kapcima su zaista nevjerojani.

Ukoliko se vaša kćerka zaista želi time baviti radi umjetnosti (a možda i buduće karijere), nema ničega lošeg u tome da joj dopustite da kod kuće bude kreativna, oslikava svoje lice, stavi milijun boja i slika svoj rad. Naravno, pobrinite se da skine šminku čim završi i vodite računa da joj ne izađe neka alergija.

Posljednji razredi osnovne škole su vrijeme kada će vaše dijete poželjeti eksperimentirati sa šminkom, i u kontroliranim uvjetima joj to i omogućite – nekoliko godina kasnije, zajedno ćete se smijati prvim stilskim promašajima!

Izvor: Roditelji