Napravite eko boje za pisanice zajedno s djecom

Nekada su se pisanice bojale na potpuno prirodan način. Nije bilo kupovnih boja koje su pune kemikalija, a sa kojima se danas najčešće bojaju pisanice.

Bojanje pisanica sa prirodnim bojama je najzdravije, jer su tako obojana jaja potpuno sigurna za konzumaciju.

Ovdje pogledajte kako još na prirodan način možete obojati uskrsne pisanice

Uz video obojite uskršnje pisanice lukom

Isprobajte ove godine jaja obojati na potpuno prirodan način kako bi ih vaši namanji mogli konzumirati bez straha. Prije samog bojanja važno je da stol prekrite sa starim stolnjakom kako se ne bi obojao. Trebati će vam nekoliko staklenki za boje, štapni mikser i jaja.

Prirodne boje koje možete dobiti uz pomoć namirnica su plava, žuto zelena, žuta, roza, plavo siva, narančasta.

Plavu boju ćete dobiti tako da na trakice narežete pola glavice crvenog kupusa i stavite kuhati u 6 šalica kipuće vode. U vodu dodajte tri žlice vinskog octa i kada kupus ispusti svu boju prestanite kuhati i ostavite da se voda ohladi. Kada voda bude sobne temperature kupus izvadite i bojanje jaja može početi.

Žuto zelenu boju ćete dobiti tako da ogulite 7 žutih jabuka i oguljenu koru kuhate u 2 šalice kipuće vode oko pola sata. Na kraju dodajte 3 žlice octa i kada se voda ohladi do sobne temperature jaja se mogu bojati.

Žutu boju dobivate uz pomoć kurkume u prahu. 3 žlice kurkume pomiješajte sa 1,5 šalicom kipuće vode. Kada voda zakipi dodajte 3 žlice octa i ostavite da se ohladi.
Rozu boju dobivate uz pomoć cikle. Jednu ciklu narežite na trakice i stavite kuhati u 5 šalica vode. Na kraju dodajte 2,5 žlice octa i ostavite da se ohladi.

Plavo siva boja se dobiva uz pomoć borovnica. Izmiksajte 1 šalicu smrznutih borovnica i dodajte jednu šalicu vode. Kada smjesa poprimi sobnu temperaturu vodu procijedite i započnite sa bojanjem jaja.

Narančasta boja se dobiva od crvene paprike. 4 žlice crvene paprike u prahu pomiješajte sa 2 šalice kipuće vode. Kada voda zakipi ostavite da ključa još 15-ak minuta. Procijedite i dodajte 4 žlice octa.

OVDJE saznajte za decoupage: dekorirajte pisanice s djecom tehnikom koja oduševljava