Kako djeci objasniti što je to Uskrs

Približavanjem Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, budi se i priroda te nakon zimskog sivila ponovno osjećamo radost boja oko nas.

Šarenilo karakteristično za blagdan Uskrsa vrlo je privlačno djeci te većina s radošću sudjeluje u obiteljskim pripremama.

OVDJE pogledajte s djecom, tehnikom decoupage koja oduševljava, možete dekorirati pisanice

No, roditeljska je dužnost da šarenilo ne zakloni pravi smisao tog blagdana, odnosno da na djeci prihvatljiv način objasne poruku Uskrsa i simbole koji ga prate.

Stručnjaci se slažu da je taj blagdan djeci teže objasniti nego Božić s kojim se djeca lakše poistovjećuju jer slavi rođenje i život.

Uskrs je pak povezan s mukom, smrću i uskrsnućem, što su teme same po sebi teške za dječje shvaćanje te mogu izazvati strah i ostale negativne osjećaje. I zato valja biti oprezan u pojašnjavanju.

uskrsnji-jaja

Simboli Uskrsa

Zašto maslinove grančice, zašto bojimo jaja, što znači uskršnji zeko, zašto uopće slavimo Uskrs? Zašto je korizma vrijeme odricanja?

Maslinovu grančicu, kao spomen ulaska Isusa u Jeruzalem djetetu možemo objasniti kao simbol mira i dobre volje među ljudima. Bojenje jaja pak posebno je omiljena dječja aktivnost.

No zašto uopće bojimo pisanice?

Jaja su simbol plodnosti, od davnina su korištena u obredima i slavljenju buđenja prirode. Nije točno poznato kada je započela tradicija bojanja jaja, no smatra se da su kršćani u davna vremena jaja bojali u crvenu boju, koja je simbolizirala krv koju je Isus prolio za nas.
Među poganskim narodima koristila se i zelena boja za bojenje jaja, a koja je simbolizirala buđenje prirode.

S obzirom da je to djeci omiljena aktivnost u pripremama za Uskrs, pustite i svojoj i njihovoj mašti na volju da dekoriraju pisanice. To je prilika da s djetetom provedete vrijeme u zajedništvu, što je jedan od smisla tog blagdana.

OVDJE pogledajte kako možete sami izraditi eko boje za pisanice

uskrsnji-zeko

Odakle uskrsni zeko?

Uskršnji zeko najkomercijaliziraniji je lik vezan uz uskršnje blagdane te je postao njegovim simbolom. Djeci je omiljen jer donosi slatkiše i darove i nema ništa lošega u tome da ga zadržite u pričama jer potiče dječje iščekivanje i maštu.

Zec kao simbol plodnosti ovdje itekako ima smisla pa ga i djeca lako povezuju s razigranošću, živošću, nevinošću … karakteristikama koje su vezane uz novi život.

No kako objasniti muku i uskrsnuće?

Ovisno o dobi djeteta, vrlo je važno na pravilan i “doziran” način predočiti smisao Uskrsa. Uskršnje otajstvo počinje s Isusovom mukom, nastavlja se smrću pa vodi do uskrsnuća. Te su teme vrlo osjetljive i djeci, pogotovo mlađoj, razumljivo i zastrašujuće.

Zbog toga je važno ne pretjerivati s opisima Isusove patnje. Preporučljivo je reći da je Isus patio i svoj život dao za sve nas na križu, ali mu se onda život “vratio”, odnosno uskrsnuo je.

Simbolika križa također je karakteristična za Uskrs

Djeci ga se može pojasniti kroz njih same. Iako često mislimo da su djeca bezbrižna, i ona nose svoje brige koje proizlaze iz njihova svakodnevnog života.

Kada objašnjavamo Isusov križ, možemo se poslužiti baš tim njihovim brigama koje na sebi “nose”. Smisao Isusove patnje bio je u tome da otkupi ljudske grijehe i spasi nas. Zato dijete treba usmjeravati na razvijanje povjerenja prema Isusu, prema nekome tko će uvijek biti tu i tko nas voli i pruža utjehu bez obzira na brige koje nas more.

uskrs6

Samu muku i smrt uvijek treba objašnjavati u kontekstu uskrsnuća i pobjede nad smrću. Djeci treba Uskrs pojašnjavati kroz Isusov život, kratke priče iz njegova života… i zato je uvijek važno naglašavati život i pobjedu nad smrću jer im je to blisko i prihvatljivo.

I korizmeno vrijeme može se predočiti na prihvatljiv način

Roditelji mogu upitati dijete što je to bez čega bi moglo, čega bi se odreklo… To treba biti sitnica – igračka, slatkiš…, i ne mora se provoditi kroz cijelu Korizmu, već možda samo kroz Veliki tjedan.

Objašnjavanje Uskrsa, naravno, ovisi o dobi djeteta i obiteljskoj praksi njegova obilježavanja. Ono što je jedino važno jest da dijete sudjeluje u obiteljskim pripremama te da primi poruku o slavljenju života i mira među ljudima. Na taj način stvara tople obiteljske uspomene za cijeli život.

uskrsnji-jaja-1

Izdvojeno:

Božica Ostara i uskršnji zeko koji je jednom bio ptica

Prema jednoj legendi, božica plodnosti Ostara, po kojoj je Uskrs i dobio ime, pretvorila je pticu u zeca.
Zec je, istina, bio brz poput ptice, ali ipak razočaran što nije ptica.
Da bi ga odobrovoljila, Ostara mu je ispunila želju da jednom u godini liježe jaja kao prava ptica. Kasnije, baš zbog toga, jedan od simbola Uskrsa postaje i gnijezdo.

Piše: Wish mama
Fotografije: Pixabay