Jednostavni načini za uživanje bebe u hrani

Povrće bi trebalo biti prvo na redu kada je beba gladna. Nemojte odustajati tako da pokleknete i date djetetu ono što inače voli jesti, jer ćete ga tako naviknuti da uporno odbija povrće. Započnite možda s dva štapića mekanih fino kuhanih šparoga umočenih u maslac od kikirikija da vidite hoće li na taj način pojesti šparoge.

Od hrane napravite zanimljive oblike životinjica ili izmišljenih likova pa će dijete uz zanimljivu pričicu i uz smijanje pojesti željene komade hrane.

Jedite pred djetetom sa zanimanjem i uživanjem hranu koju i njemu kanite dati i to dok je već gladno, jer će vidjevši roditelje možda sa zanimanjem htjeti isprobati finu “papicu”.

Pokušajte ponuditi djetetu onu hranu koju je odbijalo dok je bilo mlađe. Nemojte odustajati od zdravih namirnica. Izradite namirnicu prema nekom drugom receptu i ponudite je ponovno.

Svom djetetu dozvolite da jede rukama. Na taj će način osjetiti strukturu hrane, površinu među prstima te neka jede komade u veličini u kojoj samo želi.

Izbjegavajte žlicu za hranjenje starijeg djeteta ili malog djeteta. Ideja je da ako vaše dijete ima kontrolu nad hranom i može pokupiti, osjetiti teksturu hrane i isprobati komadiće kakav voli, on će imati veću vjerojatnost da će eksperimentirati i jesti široku lepezu različitih Stvari kada je stariji.

Pozovite u goste roditelje s djecom istog uzrasta pa napravite voćni ili povrtni party. Piknik u toplim danima isto je dobra ideja da djeci ponudite zdrave namirnice, jer će kroz igru i gledajući druge mališane htjeti probati neko povrće ili voćku koju do tada i nije baš prihvaćalo.