Vaša prehrana za vrijeme dojenja

Za vrijeme dojenja ne treba slušati ustaljena pravila da se treba jesti mnogo, puno je bitnije što se jede, odnosno kvaliteta namirnica i njihovo porijeklo. Potrebe za hranom kod dojilja samo su malo veće od uobičajenih stohga se ne treba se pretrpavati jelom.

Važna tri pravila:

> Jesti redovito
> Jesti raznoliko
> Jesti umjereno

Kvaliteta mlijeka
dokazano je ne ovisi zapravo o majčinoj prehrani. Zvuči nevjerojatno, ali tijelo se kod dojilja prilagođava potrebama dojenja i ono samo izvlači sve što treba iz organizma za mlijeko. Zbog očuvanja zdravlja kostiju treba se redovito unositi dovoljna količina kalcija i ostalih minerala koje čuvaju kosti.

Najbolji izvori kalcija su mlijeko pa tijekom dana treba unositi tričetvrt litre mlijeka ili mliječnih proizvoda. No ipak za sve dodatne vitamine i minerale najbolje je za količine upitati svog liječnika. Jako je dobro unositi što više čušpajza, juha jer će tako dojilja vrijedne nutritivne i hranjive tvari unositi sa većom količinom tekućine koja je izvrsna za hidratizaciju tijela.

Izdvojeno:

> Ne unosite previše sol u svoj organizam dok dojite
> Ne konzumirajte alkohol
> Čuvajte se masnoća
> Smanjite unos slatkiša
> Ne pijte pretjerano gazirana pića

Važno je znati da ako imate višak kilograma od poroda neće smršaviti tako što ćete gladovati. Šećer zamijeniti prirodnim sladilima kojih je na tržištu zaista velik i dobar izbor. Jedite slobodno ono što volite. Vaša beba osjetiti će kroz mlijeko okuse koje unosite u svoj organizam, ne zaboravite na to.

Pripazite da li se dijete mršti prilikom dojenja, jer to može značiti da mu neka od namirnica koje ste pojeli smeta u okusu mlijeka. Primjerice ako ste jeli češnjak, izbacite ga kako bi beba voljela piti svoje mlijeko.

Također ne zaboravite na dovoljan unos vode. Ako vam je mokraća jako gusta, i tamnije žute boje to znači da trebate povećati unos tekućine odnosno vode u tijelo. Najbolje bi bilo da savki puta kada podojite svoje dijete popijete veliku čašu vode. Ako volite piti čajeve onda pripazite na vrstu i sastav, on ne bi trebao imati puno tanina.