Kako uspavati dijete tijekom blagdana

Vrijeme oko Božića i Nove godine može biti stresno kako za roditelje tako i za bebe, odnosno malu djecu, jer će ih izbaciti iz dnevne rutine spavanja. Posjete baka i djedova, rođaka, prijatelja, mnoštvo darova, uzbuđenje i aktivnosti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana mogu dijete izbaciti iz ritma spavanja i dovesti do prave male pomutnje.
Pokoje preskočeno popodnevno spavanje i ne mora predstavljati problem ali nemojte pojedina preskakanja pretvoriti u novu rutinu.

Bebe ne vole spavati u nepoznatom okruženju

Prilikom odlaska u posjete pokušajte se odvojiti s bebom od gužve u prostoriju gdje ćete imati malo mira i tišine te čak i ako beba ne želi zaspati provedite par minuta odvojeno od ostalih. Ovo će pomoći i mami i bebi da malo odahnu. Ako odlazite u posjetu i ostat ćete za vrijeme popodnevnog spavanja ponesite sa sobom omiljenu dekicu ili igračku s kojom dijete inače spava.

Ako vaše dijete mora odspavati popodne jer u protivnom postoji mogućnost da će se pretvoriti u malo nezadovoljno klupko, pokušajte dogovoriti posjete izvan vremena spavanja. Ako dijete i zaspi i dalje je moguće buđenje po noći, naročito ako se zabava odužila. U tom slučaju nemojte dozvoliti djetetu da se razbudi i ponovno počne igrati nego ga nježno odvojite od gostiju i pokušajte ponovno uspavati.

Zabave kod kuće

Ponekad će djeca zbog zabave i pažnje koja im se poklanja jednostavno odbijati ići spavati i iako su pospani trudit će se čim duže ostati budni. I tada im treba posvetiti pažnju te ih uvjeriti kako će i roditelji ubrzo otići na spavanje te dijete ponovno u pratnji nekog od roditelja treba biti odveden u svoj krevetić i uspavan.
Možda će uzbuđeno dijete umjesto jedne priče za laku noć tražiti i drugu no bitno je biti strpljiv prilikom uspavljivanja.

Ranoranioci

Odmorno dijete će lakše zaspati. Čak i kada je bilo budno dokasno navečer može se probuditi u sam cik zore što može biti znak kako je dijete preumorno. Ako se ne želi vratiti u krevet nema potrebe inzistirati za povratkom na spavanje nego tijekom jutra pazite na moguće znakove umora kao što su zijevanje, trljanje očiju te dijete nastojite umiriti i spremiti na duži popodnevni odmor.

Po završetku blagdana

Rijetko koje dijete će se samostalno vratiti ustaljenom ritmu spavanja. Većini će trebati ponovno uvježbavanje spavanja u određeno vrijeme. Obično za ovo ponovno vraćanje u rutinu neće trebati dugo vremena.

Piše: Wishmama