Najbolje ideje za uređivanje dječje sobe

Prostor u kojem se djeca igraju, uče i odmaraju značajno utječe na razvijanje njihovih radnih navika, maštovitost i logičkog zaključivanja.

Za uređivanje sobe ili kutka po mjeri djeteta nije potrebno izdvojiti mnogo novca. Poslužite se trikovima profesionalnih dizajnera interijera i osigurat ćete najmlađima prostor u kojem će voljeti boraviti.

Pritom imajte na umu da soba treba rasti zajedno s djetetom pa osigurajte rješenja koja se mogu postupno nadograđivati i mijenjati sukladno tome kako se mijenjaju djetetove želje i potrebe.

kinderbet

Kutak za spavanje i igru

Ako je vaše dijete dovoljno staro, uključite ga u biranje omiljenih boja koje će dominirati jer nije pravilo da sve djevojčice vole ružičasto, a dječaci plavo.

OVDJE saznajte više o uređenju sobe prema uzrastu djeteta

Imate li dovoljno četvornih metara na raspolaganju, podijelite sobu u nekoliko zasebnih cjelina prema dječjim aktivnostima.

Kutak zatvorite čupavim tepihom s mekim jastucima i zavjesom koja se pričvrsti na zid poput baldahina i tamo držite slikovnice ili knjige kako bi mališan stekao naviku čitanja.

djecje-sobe-2

Tamo se može i igrati plišancima za koje osigurajte košaru za pospremanje nakon igre. U prostoru za spavanje ili učenje izbjegavajte igračke, intenzivne uzorke ili mnoštvo detalja koje dekoncentriraju i odvlače pozornost.

Kraj kreveta možete staviti i naslonjač u koji se možete udobno smjestiti i čitati priče prije spavanja. Tako će se dijete naviknuti na mali ritual u kojem mu pokazujete pažnju pa će se osjećati sigurno i steći ljubav prema knjigama.

djecje-sobe-3

Namještaj se bira prema visini djeteta

Glomazan namještaj koji zauzima puno mjesta stoga nije najbolja opcija. Bolja varijanta su manje komode koje se u kasnijoj fazi mogu kombinirati s policama ili zidnim ormarićima.

Prilikom kupnje ormara i polica vodite računa da odgovaraju visini djeteta kako bi s lakoćom moglo dosegnuti ono što mu je potrebno.
Ormari do stropa ne samo da mogu vizualno smanjiti prostor, već su i potencijalno opasni za manju djecu koja bi se mogla penjati po policama.

djecje-sobe

Umjesto tapeta s motivima princeza iz bajki ili autića koje se teško skidaju, bolje je izraditi ili isprintati fotografije koje zalijepite na zid.

dječja soba20

Kasnije ćete ih lako skinuti i zamijeniti s omiljenim likovima iz filmova ili crtića. Dekorativna, ali i korisna je karta svijeta ili Hrvatske koju iskoristite za igre ili učenje gradova i država.

djecje-sobe-4

Kreativni nered

I rasvjetu planirati unaprijed kako biste omogućili mališanu okruženje koje je zdravo za oči. Svjetiljka za noćni ormarić ili radni stol uvijek se može kupiti naknadno.

Osim glavnog rasvjetnog tijela koje treba biti dovoljno snažno, osigurajte podne ili zidne svjetiljke tamo gdje dijete voli boraviti.

Kako bi bile sigurne za malu djecu, birajte lampe bez dugačkih žica. Podne svjetiljke moraju biti čvrste i stabilne kako ih mališan ne bi srušio, a zidne lampice postavite tako da ih ne može dosegnuti sve dok ne postane dovoljno veliko.

kreativan-nered

Iako dijete od najranije dobi treba naučiti da pospremi igračke i bude uredno, dopustite mu dozu ‘kreativnog nereda’ kako biste ga potaknuli da izrazi svoju maštu.

OVDJE pogledajte kako uspješno nagovoriti djecu da pospreme svoju sobu

U djetetovom malom carstvu crtanje po zidovima može biti dopuštena aktivnost – obojite zid posebnom bojom za školsku ploču po kojoj će kredom stvarati svoja umjetnička djela.
Poslužit će vam i za zajedničko igranje, vježbanje preciznosti bojanjem, učenje abecede ili računanje.