Odlazak djeteta u kazalište važan je element u odgoju

Razvijajte kod djeteta ljubav prema kazalištu stvaranjem navika odlaska u kazalište. Jedno od pitanja koje se tu postavlja jest kada dijete prvi put voditi u kazalište?

Ljubav prema kazalištu

Budući da su djeca različitog karaktera odgovor na ovo pitanje nije jednostavno. Neke predstave su označene dobnom granicom, ali to ne znači da dvogodišnje dijete nije u stanju pratiti predstavu namijenjenu četverogodišnjacima.

To uvelike ovisi o djetetovom stupnju koncentracije, važno je uzeti u obzir koliko dijete možete zadržati pažnju na određenoj aktivnosti. Još jedan aspekt je i adekvatna priprema djeteta.

Priprema, pozor, sad

Prvi odlazak djeteta u kazalište predstavlja novo i zanimljivo iskustvo. Proučite što se taj mjesec nudi od kazališnih predstava.

Ukoliko je djetetu jedna od omiljenih slikovnica Vuk i tri praščića, možete za početak otići na to jer će dijete biti upoznato s radnjom predstave.

Doma možete napraviti vlastito improvizirano kazalište od kartonskog papira. Napravite svoje lutke ili jednostavno uzmite male figure/plišane igračke i neka se dijete uživi u igranje uloga.

Lutke

Ulazak u čarobni svijet

Odlazak u kazalište nudi djeci spoj mašte, kreativnosti i interakcije. Glavni likovi ih često pitaju za pomoć i savjete u određenim situacijama (“Znate li gdje se skrio vuk? Je li kućica od slame dovoljno čvrsta?”), potiču se na komentiranje predstave.

Djeca zajedno pjevaju i plješću, neka počnu i plesati. Dvorana odzvanja dječjim smijehom, a na kraju predstave čuje se veselo pljeskanje rukama.

Savjeti:

> Kupite kartu nekoliko dana ranije ukoliko idete u veća kazališta, a ako kupujete na licu mjesta potrudite se doći barem pola sata ranije kako biste dobili bolja mjesta sjedanja. Ulaznice za velik broj predstava možete kupiti i na web stranici www.ulaznice.hr.
> Birajte predstave koje odgovaraju djetetovom stupnju razvoja kako se ne bi dogodilo da starijem djetetu predstava brzo dosadi.
> Djeca se katkad znaju uplašiti bučnije glazbe ili kostima glumaca. Ako se to dogodi, izvedite dijete na par minuta iz dvorane kako bi se smirilo.
> Ponesite vodu ili sok za dijete, a ako je dijete malo svakako ponesite i neke grickalice poput štapića.
> Prepustite se užitku zajedno s djetetom.

Fotografija: USAG Vicenza