Ljetni praznici u Zagrebu

Ljetni praznici u Zagrebu? Dosadi ulaz zabranjen!

Školska godina upravo je završila i klinci konačno mogu odahnuti. Obveze su iza njih, no pred njima je puno slobodnoga vremena. Ako nisu od onih sretnika koji jure baki i djedu na more odmah sa zadnjim školskim zvonom i tamo ostaju uživajući u morskim radostima do prvog jesenskog zvona, pred roditeljima je zadatak osmisliti im sadržajne praznike u gradu. Pregledom ponude u Zagrebu uvjerit ćemo Vas da ljeto u gradu isto tako može biti ispunjeno i nezaboravno.

Za sportski nastrojene klince i klinceze ili za one koji ne znaju točno što bi, a Vi kao roditelj želite u njima pobuditi sportski duh, u Zagrebu ih možete upisati u Ljetni kamp Mali sportaši! Petodnevni ljetni kamp namijenjen je djeci od pet do dvanaest godina. Program u kampu djeci omogućava nezaboravan provod tijekom kojeg će se upoznati s novim sportskim, umjetničkim i drugim aktivnostima, razviti snažna i trajna prijateljstva, unaprijediti komunikacijske vještine uz uvažavanje različitosti te doživjeti nezaboravno ljeto! U program kampa uključen je širok spektar sportskih aktivnosti, umjetničkih radionica i istraživačkih grupa pa se djeca mogu pobliže upoznati s atletikom, gimnastikom, sportovima s loptom te ostalim sportovima (badminton, rolanje, softball, biciklizam…). U ponudi kampa su i različite umjetničke aktivnosti odnosno radionice, aktivnosti na bazenu, istraživanje flore i faune… Ljetni kamp djelovat će na dvije lokacije (Šalata i Utrine) u različitim terminima.

Još jedan kamp temeljen na sportskim aktivnostima je Kamp Medo. Riječ je o sportsko-kreativnom kamp za djecu, a zasnovan je po uzoru na američke ljetne dječje kampove tzv. dnevne kampove ili day camps. Ove godine Medo nudi pet različitih programa, a cilj je da djeca nauče nove motoričke vještine, usvoje osnovna pravila iz ponuđenih sportova i dobro se zabave u društvu vršnjaka.

Za male ljubitelje životinja zagrebački Zoološki vrt pripremio je petodnevni program “Divlje ljeto u ZOO vrtu“, a upisi su već u tijeku. Nezaboravna pustolovina prepuna životinja, pokusa, igara i istraživanja, a sve s ciljem što boljeg upoznavanja sa životinjskim svijetom, zajamčena je u maksimirskoj šumi. Djeca tako mogu postati timaritelji, biolozi, znanstvenici… a na kraju ih čeka i diploma za uspješno obavljene zadatke i nova znanja koja su stekli. U ponudi su 22 termina sve do 4. rujna, a grupe mogu podržati maksimalno 24 djece.

Grad dosada

Ako pak želite da Vaše dijete osvježi ili dodatno razvije svoje znanje stranih jezika, brojne škole za strane jezike nude ljetne jezične radionice. Tako primjerice Berlitz Kids and Teens program nudi atraktivnu kombinaciju učenja jezika i različitih zabavnih i edukativnih aktivnosti kroz radionice u trajanju tjedan dana. Djeca jezike uče od izvornih govornika (u ponudi su engleski, njemački i francuski), upoznaju se kroz obilaske s Gradom Zagrebom i njegovim zanimljivim lokacijama te stječu nove prijatelje.

Arheološki muzej Grada Zagreba je za ljetne praznike pripremio niz edukativnih i zabavnih radionica pa djeca mogu na tren ući u svijet Indiana Jonesa, staroga Rima i Egipta, sudjelovati u arheološkom iskopavanju…

Za male šminkere i šminkerice koji sanjaju o modnoj pisti, ovo ljeto može biti prvi korak do nje. Unutar modne agencije Fashion Tim Kids bit će održana ljetna modna škola. Mali polaznici će na kraju odrađenog tečaja nositi reviju, a osim roditelja i prijatelja, pomno će ih pratiti i stručni žiri čiji će zadatak biti odabrati najuspješnije djevojčice i dječake koji će sudjelovati na sljedećem Kids Fashion Weekendu.

Bogatu ponudu ljetnih aktivnosti nude zagrebački centri za kulturu. Primjerice, Centar za kulturu Trešnjevka (Cekate) niz zabavnih radionica nazvao je Cool School. Nakit, magnetići, laterne, slike u boci… samo su neke od sitnica koje će se izrađivati. Ovog ljeta klinci mogu biti cool u majici koju su sami oslikali, odmoriti se na prostirki koju su sami izradili, dozvati kišu svojim rainmakerom i označiti svoja vrata posebnim ukrasima. Radionice su besplatne, a broj mjesta ograničen. Narodno sveučilište Dubrava osmislilo je također brojne ljetne radionice i tečajeve – učenje stranih jezika, tečaj sviranja gitare, informatički tečajevi… doista svatko može doći na svoje, ovisno o afinitetima i ambiciji.

I zagrebačke gradske knjižnice otvaraju svoja vrata programom Ljeto u knjižnici koji uključuje kreativne radionice, upoznavanje s knjigama, igranje društvenih igara…

U svakom slučaju, djeca mogu ove ljetne praznike zapamtiti po brojnim aktivnostima koje će im donijeti i nove prijatelje, što nije nimalo zanemarivo. Važno je da roditelji poslušaju želje svojega djeteta, naprave plan i zajednički osmisle aktivnosti kako se ne bi dogodilo da se dugoočekivani praznici pretvore u duge dane bez sadržaja.

Fotografije: Pixabay, Lighttruth