Naučite djecu važnosti nesebičnog davanja drugima

Potrudite se svoju djecu odgajati tako da znaju da i najmanje djelo dobrote nekome puno znači.

Nesebično pomaganje djecu uči zahvalnosti, gradi njihovo samopouzdanje, razvija socijalne vještine, upoznaje ih sa smislom života i u konačnici ih čini sretnijim osobama.

Počnite s nečim jednostavnim

Ako krenete s taktikom odvajanja novca od džeparca, najvjerojatnije nećete postići trajnije rezultate. Bolji i produktivniji pristup je pokazati djeci da su male stvari koje već sada čine zapravo značajna djela darivanja. Naglasite im kako je osmijeh strancu na ulici ili kratak razgovor sa starijom osobom koja je usamljena i više nego dovoljan čin pomaganja. Ukoliko pak želite učiniti nešto više, možete zajedno sakupiti kutiju odjeće koju djeca više ne nose i zatim je odnesti u crveni križ ili sličnu organizaciju. Jednostavno djelo poput ovoga zahtjeva tek nešto više vašeg vremena, a možete ga s djecom ponoviti nekoliko puta godišnje.

Većina djece je vjerojatno već upoznata s određenim aspektima pomaganja drugima, ali ćete ih svojim savjetima usmjeriti i ohrabriti da to čine češće.

djeca-davanje-1

Samostalan i smislen odabir

Vi ste možda tijekom svog života naginjali pomagati dječjim organizacijama, ali trudite se svojoj djeci dati slobodu kako bi sami odabrali kome žele pomoći. Možda imaju veliki interes prema nekoj drugoj organizaciji ili možda žele pomoći životinjama. Vi biste ih svakako trebali podržati u njihovim odlukama jer je veća vjerojatnost da će takav samostalan izbor za sobom povući i trajniji interes.

Ovisno o dobi u kojoj se nalaze, pronađite najbolje riječi kojima ćete im objasniti zašto se u životu događaju neke loše stvari i pritom im naglasite da one kao takve nisu nerješive i zastrašujuće već su prilika za više dobrote.

Cijela obitelj u akciji

Ako biste pak, željeli da vaša cijela obitelj bude uključena u proces pomaganja, dobra opcija je to napraviti volontiranjem. Ne samo da ćete tako provesti više kvalitetnog zajedničkog vremena nego će ta sveobuhvatna obiteljska akcija biti najsnažniji poticaj vašoj djeci da u budućnosti čine isto sa svojom djecom.

Isto tako, darivanje možete uključiti u aktivnost kojoj se vaše dijete posebno veseli, kao što su rođendani ili igranje s vršnjacima. Tako svake godine prilikom slavlja, vaše dijete može jedan svoj poklon namijeniti drugom djetetu koje svoje dane provodi u bolnici. Također, možete osmisliti dječje druženje prilikom kojeg će sva djeca napraviti popis dobrih djela, zatim ga pokazati svojim roditeljima te ih uz njihovu pomoć ostvariti. Što god osmislili, prezentirajte to djeci na njima razumljiv, zanimljiv, edukativan i veselo način.

Svaki trud se isplati

Sam proces pomaganja rezonirat će s djecom kada vide što su točno učinili za nekoga. Prilikom izostavljanja tog vizualnog dijela cijelog procesa, djeca će znati da su nekome pomogli, ali neće znati točan razlog koji leži iza svega. Zato, ako možete, pokažite im fotografije ili gotove proizvode koji će predočiti vidljive rezultate njihovog truda. Ne zaboravite im tom prilikom naglasiti koliko ste ponosni na njih jer će im vaše odobrenje biti najbolji poticaj za dalje.