O samostalnosti i samopouzdanju vašeg djeteta kroz nekoliko top savjeta

Uspjeh djetetove misije samostalnosti u osobnoj njezi ovisi o razini suradnje koju roditelji uspiju uspostaviti s djetetom.

Da biste uživali u suradnji s djetetom, morate se zainteresirati za malo dijete u procesu razvoja. Odrasle taj proces mora zaintrigirati, moraju uzeti vremena da ga razumiju, proučavati ga, promatrati dijete u akciji i podržati ga.

Svi koji rade s djecom moraju imati takav stav. U obiteljskom domu cilj nam je odnositi se prema djetetu kao prema poštovanom članu obitelji.

Dijete nije kućni ljubimac kojeg vlasnik nosi uokolo, hrani, za kojim čisti i kojeg održava čistim, nego ljudsko biće sposobno krenuti na put u samostalnost od prvog dana života.

Tu samostalnost ne postiže samo sudjelovanjem u obiteljskom životu kroz praktične svakodnevne zadatke koje smo opisali u prethodnom poglavlju nego i obavljanjem zadataka vezanih za osobnu njegu; od spavanja, hranjenja, odijevanja i obavljanja nužde do održavanja svakodnevne higijene − češljanja kose, pranja zuba, brisanja nosa, kupanja, pranja kose, umivanja i pranja ruku.

Kad se dijete upozna s tim procesima u razdoblju senzibiliteta, svako postignuće na dugačkom putu prema samooblikovanju djetetu do tri godine poslužit će kao izvor velike radosti, ponosa i samopouzdanja.

Saznajte i više iz nove knjige – sveobuhvatnog vodiča za roditelje prema metodi Montessori
Montessori od prvog dana” u izdanju Stilus