Obiteljska izletišta u okolici Zagreba

Dolaskom sve ljepšeg i toplijeg vremena te sve dužim danima, priroda nas mami da vrijeme provodimo na otvorenome odnosno na vikend izletima.

Obiteljski izleti izvor su zadovoljstva i opuštanja, a djeci, uz to, mogu donijeti nove spoznaje. Donosimo stoga pregled nekoliko izletišta, ovaj put u okolici Zagreba, u kojim možete uživati u različitim sadržajima i prekrasnoj prirodi.

Ključić Brdo

Ključić brdo
Udaljeno 25 km od Zagreba, na brežuljcima Vukomeričkih Gorica smjestilo se izletište Ključić Brdo. Sam kompleks obuhvaća brežuljke, pašnjake, voćnjake i vinograde, a različite mogućnosti rekreacije zadovoljit će ukus i malih i velikih.

Prilika je to da djeca “s asfalta” vide i različite životinje u tamošnjem ZOO parku (konji, srne, jeleni, fazani, divlje svinje… te neke domaće životinje). Za okrjepu se u restoranu u sklopu kompleksa nudi dobar izbor hrane temeljen na domaćoj kulinarskoj ponudi i autohtonim proizvodima.

Grešna gorica

Grešna gorica
Smještena na istoimenom brijegu u neposrednoj blizini dvorca Veliki Tabor, ova se taborgradska klet udaljena 55 km od Zagreba može pohvaliti autentičnom atmosferom Hrvatskog zagorja.

Predivna priroda, pitomi brežuljci koji se u ovo doba sve više zelene, kao i mogućnost razgledavanja nekoliko vrsta životinja, nude ugodan ambijent za obiteljski izlet.

Djeci je na raspolaganju i igralište uređeno baš za njih. Grešna gorica nudi jelovnik temeljen na zagorskim specijalitetima osvojit će vas na “prvi zalogaj”, što je također jedan od razloga da je za ovo izletište uputno unaprijed rezervirati svoje mjesto.

Obilazak dvorca Veliki Tabor svakako će upotpuniti obiteljski izlet, a tom prilikom nemojte propustiti djeci ispričati zanimljivu legendu o zabranjenoj, a kako to obično biva, na kraju i tragičnoj ljubavi plemića Fridrika Celjskog i lijepe pučanke Veronike Desinićke, zbog čije se ljubavi i “grijeha” taj brijeg i naziva Grešna gorica.

Muzej u dvorcu otvoren je vikendom i praznicima od 9 do 17 sati, a obiteljska ulaznica stoji 50 kuna.

Dva potoka

Dva potoka
Još jedan zagorski ambijent koji u proljeće blista punim sjajem, a udaljen je od Zagreba samo 30-ak kilometara, je restoran i obiteljsko izletište Dva potoka.
Kompleks ima osigurano dječje igralište s drvenim spravama koje se i vizualno dobro uklapaju u prirodno okruženje, a koje se nalazi uz vanjske stolove pa možete bezbrižno uživati u jelu i piću dok se djeca u blizini igraju.

Izletište se nalazi u neposrednoj blizini dva potoka koji se baš na tom mjestu presijecaju i pretaču u jedan. Jedan je potok premošten drvenom sjenicom pa se u toplim i sunčanim danima može uživati u ugodnom hladu. Mali zoološki vrt pružit će djeci dodatnu zabavu, a okolni brežuljci i doline idealni su za laganu šetnju i istraživanje.

Bio parke Divlje vode

Bio park divlje vode
U srcu slikovitih žumberačkih brežuljaka i brjegova smjestio se bio park Divlje vode. Čini ga uređeno šetalište, dječje igralište i restoran.
Ako ste ljubitelj ribolova, ovdje možete doći na svoje loveći pastrve na brzim ili pak somove na mirnim vodama.

Ulovljena riba plaća se po kilogramu. Djeci je posebno zanimljiv zoo park s obzirom da uz paunove, vijetnamske svinje, konje, magarce, srne i jelene, mogu vidjeti i ljame. Nemojte se iznenaditi i ako vam poneka koza zaviri u tanjur ili gricne listić s obližnjeg stabla.

S obzirom da je Žumberak park prirode, kad se “izguštate” u Divljim vodama, možete krenuti u istraživanje okolnih brežuljaka. Uz cestu koja vas od Samobora vodi do tog izletišta također možete pronaći male oaze za odmor.

Naime, na nekoliko mjesta, i s lijeve i desne strane, postavljene su drvene klupe i stolovi pa možete i roštiljati, a pri tom i umakati noge u potoku koji se proteže cijelom dužinom ceste.

Vuglec Breg

Vuglec breg
Tradiciju Hrvatskog zagorja možete osjetiti i na Vuglec Bregu, četrdesetak kilometara od Zagreba udaljenom izletištu. Predivan pogled na zelene brege i autohtone zagorske hiže na trenutak će vas vratiti u neka davna vremena.

Unutrašnjost svake “hiže” jedinstvena je, uređena u duhu starih vremena, ali naravno prilagođena današnjim potrebama pa tu možete i prenoćiti i uživati u Zagorju kakvo je nekada bilo. U staroj gospodarskoj zgradi nalazi se restoran i vinski podrum. Dječje igralište opremljeno toboganima i ljuljačkama, a igrališta za tenis i nogomet, staze za šetnju… jamstvo su da vam ovdje neće biti dosadno.

Eko park Kraš

Eko park Kraš
Održivost i ekologija orijentacija su sve više tvrtki, pa tako i Kraša, koji je s tim ciljem izgradio eko park u Bratini (općina Pisarovina). Svi objekti u parku propagiraju eko priču – objekti su sagrađeni od prirodnih materijala, drva i kamena, a poljoprivredni uzgoj provodi se prema standardima ekoproizvodnje.

U restoranu Domaćica jela su pripremljena od namirnica uzgojenih u vlastitim vrtovima, a po domaćoj recepturi. Okolna šuma pruža mogućnost susreta s divljači – jeleni, srne divlje svinje, zečevi, fazani…

U ponudi su različiti sportski sadržaji – nogometno igralište s umjetnom travom, tenisko igralište, teniski teren i boćalište. Dostupan je i otvoreni bazen, a ekopark se može razgledati i turističkim vlakićem.

Piše: Wishmama.hr