Odabir dječjeg krevetića

U prve dvije do tri godine života bebe su najčešće vezana uz krevetić, u kojem provode većinu svog vremena.

Uza sve veću ponudu raznih dječjih krevetića odabir sigurnih i pouzdanih postaje prvenstveni zadatak koji roditelji moraju ispuniti.

Ovaj problem često se rješava prenošenjem krevetića iz jedne obitelji u drugu, u tom slučaju dječji krevetić treba još pozornije pregledati. Posebno treba imati na umu kako dječji krevetić nije namijenjen samo spavanju nego beba u njemu provodi dobar dio svog vremena.

Na nivou Sjedinjenih Američkih država godišnje se desi preko 10000 ozljeda beba koje su zadobile u krevetiću.

djecji-krevetic-21

Sigurnost na prvom mjestu

Krevetić mora biti čvrst, snažan te jednostavnih, čistih linija. Izbjegavajte krevetiće koji imaju ukrasne elemente ili intarzije po sebi kao i krevetiće s oštrim rubovima.

Preporučena udaljenost između rešetki ne smije biti veća od šest centimetara, kako dijete ne bi moglo zaglaviti između njih.

Pokušajte izbjeći krevetiće koji imaju pokretne stijenke jer dijete može lakše zaglaviti s pokretnim elementima ili nehotice u igri otvoriti stijenku.

Madrac

Madrac u dječjem krevetiću treba biti čvrst a posebice treba obratiti pažnju na njegovu veličinu unutar okvira. Premali madrac može predstavljati sigurnosni problem jer dozvoljava djetetu da zaglavi između madraca i okvira.

Dječji krevetić

Uređenje krevetića

Dječji krevetić je naročito u prvim mjesecima mjesto na kojem će bebe spavati.

Za bebe do prvih šest mjeseci života ne bi trebali osiguravati dodatne jastuke ili pokrivače.

U krevetiću neka se nalazi samo osnovna oprema tj. madrac, nadmadrac, navlaka za madrac ili plahta i dječja vreća za spavanje.

U kasnijim godinama posebno izbjegnite porive da krevetić pretvorite u spremište jastuka, deka i igračaka. Jednostavnost i minimalizam neka budu osnovne misli vodilje unutar krevetića.

Odbojnici u krevetiću, naročito u prvim mjesecima kao zapreka kako dijete ne bi zaglavilo s ručicama, nisu od velike važnosti te s njima treba oprezno postupati. U krevetić, niti na stranice, niti oko njega, nikako nemojte stavljati dječje igračke koje se nalaze na uzici.

Smještaj krevetića

Krevetić je najbolje smjestiti uza goli zid, udaljenog od propuha, izravnih sunčevih zraka.

Svakako treba očistiti okolinu oko njega kako dijete ne bi moglo na sebe povući stvari koje su joj u dohvatu ruke.

Održavanje krevetića

Tijekom godina krevetić može početi pokazivati znakove umora naročito kada dijete počne hodati i istraživati nove sposobnosti poput plesa, penjanja, skakanja dok se drži za strranice krevetića. Sve stranice krevetića moraju biti dobro pričvršćene te zato treba redovito pregledavati krevetić i po potrebi pričvrstiti vijke ili rešetke koju su se počeli otpuštati.

Dijete će u ovakvom okruženju mirno spavati a njegova sigurnost neće biti upitna.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay