Odaberite najbolji jastuk za svoje dijete

Kako bi vaša beba spavala mirno i sigurno važno joj je pružiti odgovarajuće uvjete. Od prvog dana liječnici preporučuju spavanje na leđima.

Taj položaj osigurava čvrst san i sprečava rizik od nezgoda i tegoba. Spavanje na leđima je najsigurnije i nema straha da će se beba zagrcnuti hranom koju je pojela.

Prvih devet mjeseci do dvije godine liječnici ne preporučuju stavljanje deka ili jastuka u bebin krevetić kako se ne bi zavukla ispod i ostala bez zraka.

Dopuštena je pelena ili prazna jastučnica koju možete presavinuti i staviti bebi ispod glave.

Dobri i loši materijali

Jastuk u obliku slova U mame koriste tijekom dojenja kako bi dijete bilo u pravilnom položaju, no djeca na njima ne smiju spavati jer se tako povećava rizik od nezgoda i nesreća.

Pahuljasti, krzneni ili materijali koji sadrže komadiće tkanine nisu dobar odabir niti za madrac, niti za pokrivanje. Madrac bi uvijek trebao biti čvrsto smješten u okviru kreveta.

Primijetite li da je promijenio oblik zamijenite ga na vrijeme kako ne bi naštetio razvoju dječje kralježnice.

Važno je obratiti pozornost i na temperaturu prostorije

Bebi ne smije biti prehladno, ali niti prevruće. Umjesto pokrivača poslužit će vreća za spavanje koja mora biti odgovarajuće veličine, a trebat će joj i body te pidžama. Najbolja temperatura u prostoriji je 16°C – 18°C. Tako nema straha od pregrijavanja.

Ruke i noge mogu biti hladne na dodir, ali to ne znači da se beba smrzava. Želite li joj zagrijati krevetić poslužite se termoforom, ali ga obavezno izvadite prije nego što je stavite na spavanje.

Uočite li kapi znoja na bebinom vratu, to je znak da valja smanjiti temperaturu grijanja.

jastuk-1

Moj prvi jastuk

Odlučite li se na kupnju jastuka nakon druge godine života, odaberite tanje modele. Kako bebe imaju veliku glavu u odnosu na tijelo vrlo je važno da spava u odgovarajućem položaju – preveliki jastuk bi ga mogao narušiti.

Budući da nema savršene formule niti jastuka koji svima odgovara, neće niti sva djeca biti uvijek zadovoljna određenim oblikom ili materijalom.

Iako su naše bake najčešće koristile pernate jastuke koji su se ravnomjerno prilagođavali glavi i vratu, danas se sve manje koriste kako bi se spriječio rizik od alergijske reakcije.

Osim toga, pernati jastuci se teško održavaju, baš kao i oni punjeni vunom. Bolji izbor su jastuci punjeni pjenom ili hipoalergenskim poliesterom.

Podloga od pamuka ne sadrži kemikalije ili umjetne materijale koji bi iritirali kožu te minimalno zadržava vlagu. Prilikom odabira važno je obratiti pozornost na jednostavnost održavanja čistoće jastuka.

jastuk-2

Djetetu mora biti udobno

Odabir odgovarajućeg jastuka važan je za pravilan razvoj kralježnice te kvalitetan san, opuštanje mišića vrata i održavanje pravilnog položaja leđa.

Prilikom kupnje valja obratiti pozornost da glava djeteta ne smije pasti niti skliznuti s jastuka pa je bolje nabaviti širi nego uži model.
Najbolji odabir je niski, anatomski oblikovan jastuk u kojem će se dječja glavica udobno smjestiti.

Površina jastuka mora biti mekana i udobna. Djeci školskog uzrasta treba nešto viši jastuk, ali opet ne smije biti prevelik.

Primijetite li da vaše dijete izbjegava spavanje na jastuku; nalazite li ga u kutu krevetića ili na podu, nema potrebe da prisiljavate dijete da ga koristi.

U slučaju problema s kralježnicom ili tegoba posavjetujte se s liječnikom koji će vam savjetovati što trebate učiniti, ali u suprotnom je najvažniji čvrst i kvalitetan san bez bolova.