Odvikavanje djeteta od noćnih pelena

Nakon što je vaše dijete već prošao dug put u učenju raznih navika pa tako i odlaska na toalet tijekom dana, uklanjanje pelena tijekom noći predstavlja završni čin. Uklanjanje pelene tijekom noći za svako dijete predstavlja osjetljivu fazu, ali mu možete prije spavanje reći da ste to učinili zajedno i da se veselite što će ljepše i ugodnije spavati i biti suho cijelu noć. Dijete svakako treba prije spavanja osjetiti radost što će to možda uspjeti savladati samo preko noći. Kako bi uspjeli zajedničkim snagama treba krenuti postupno i nizom koraka.

Svakako je važno shvatiti da je i vaše dijete spremno prihvatiti takav korak te mu se treba davati poticaja da treba naučiti da se probudi kada ponoći prepozna da bi trebao mokriti odnosno obaviti nuždu isto kao i preko dana. To će svakako biti u početku malo teže jer je dijete u nesvjesnom stanju tijekom sna. Stoga za početak treba djetetu obući gaćice i u njih staviti jednu nježnu lanenu krpu preko noći, a ispod plahtice gumenu nepropusnu plahtu, ako se dijete ipak pomokri kako bi što brže promijenili posteljinu.

Ako se dijete probudi tri dana za redom sa suhom krpom to će biti znak da je naučilo savladati noćno mokrenje. Zatim ga treba jako pohvaliti i pokazati kako mu je sada lijepo spavati.

Kako pomoći djetetu da što prije spava bez pelena

Svakako za početak treba djetetu davati da pije tekućinu koliko mu je potrebna što više tijekom dana, a u vrlo malim količinama pred spavanje. Djetetu treba dati piti sat vremena prije spavanja tako da ima vremena ići piškiti prije spavanja na što ga sami trebate posjetiti odnosno ukazati mu da uskoro ide spavati i da proba otići na toalet obaviti nuždu.

Također se preporučuje da dijete ne pije mlijeko neposredno prije spavanja budući da ono potiče na mokrenje u probavnom traktu. Pri odlasku u krevet i presvlačenja treba djetetu ukazati da mu stavljate oblačite samo gaćice i stavljate pamučnu krpu u njih samo za svaki slučaj, jer ste sigurni da će ono nastojati prepoznati da mu se piški tijekom noći. Također mu pri pripremi kreveta pokažite da ste stavili voštanu ili gumiranu plahtu ispod njegove ako mu se slučajno dogodi da se popiški, ali da je to samo za svaki slučaj.

Na taj se način ćete smočiti madrac, a plahtica se tijekom noći brzo može zamijeniti. Ako je odvikavanje moguće provesti tijekom ljetnih mjeseci to je puno ugodnije i za dijete i za vas jer može spavati u tankom bodyu ili gaćicama i majici. Ako se djetetu dogodi da se pomokri tijekom noći na taj mu način nećete dugo prekidati san mijenjajući gaćice i plahtu.

U svakom slučaju pripremite što više strpljenja kada se odlučite na korak odvikavanja djeteta od pelena tijekom noći, sretno :)

Piše: Wishmama