Kada dijete počinje oponašati

Kako se vaše dijete približava prvoj godini, počet će oponašati geste i upotrebu predmeta.

Primjerice, ako vas vidi kako se služite mobilnim telefonom, poželjet će vas kopirati, pa biste mu mogli dati stari mobitel koji ne radi ili igračku. Jednako tako mogli biste mu dati igračku telefon pomoću koje će oponašati vaše razgovore putem fiksne linije.

Možete mu dati upravljač za igru kako bi moglo oponašati vašu vožnju automobila. Brisanje površina može biti zanimljivo ako vas dijete često vidi kako to radite. Ako djetetu date vlastitu vlažnu krpicu, odlično će se zabaviti brišući pladanj svoje stolice.

Djeca su opčinjena ključevima, pa pronađite nekoliko starih ključeva i stavite ih na obruč tako da izgledaju autentično.
Možda će ih spremiti u džep baš kao tata. Možda vas vidi kako radite za računalom – stara bi tipkovnica, ako ju imate, mogla biti izvrsna igračka po kojoj bi dijete moglo lupati do mile volje.

Kad god možete, potaknite dijete da oponaša ono što vidi. Primjerice, ako imate mačku i pozivate ju na obrok protresanjem kutije s keksima, djetetu prepustite protresanje. Možda vas vidi kako otresate mokro rublje: dajte djetetu manji komad kako bi se moglo pridružiti.

Nosite li naočale, i vaše će dijete željeti nositi naočale – sunčane naočale za bebe bit će dovoljne. A ako vas vidi kako čistite svoje naočale, dajte mu krpicu kako bi se moglo pridružiti.

Vaše će dijete oponašati geste. Ako razgovarate s prijateljicom i kimate glavom, možda ćete zapaziti kako vas ono gleda očarano onim što vidi i kima glavom baš kao i vi.

Faza oponašanja može biti urnebesna, ali pokušajte se othrvati porivu da se smijete bebi, jer to može biti prilično obeshrabrujuće. Umjesto toga uključite bebu kad god možete. Ako oponaša izraze vašeg lica, možete ju pogledati i kazati: “Slažeš li se?”

Sigurnost na prvome mjestu

Ako se dijete igra vašim mobilnim telefonom, pripazite da bude isključen zato što postoje određeni rizici za zdravlje vezani uz mobilne uređaje i zračenje. Još bolje, dajte djetetu igračku telefon ili uređaj koji više ne radi.
Ako se dijete igra ključevima, pripazite da ne budu oštri i potrudite se da ih ne stavlja u usta jer bi se moglo ozlijediti.

oponasanje-1

Pozitivni učinci

Usvaja nove vještine

Pažljivim promatranjem, a zatim brisanjem svoje stolice krpom beba će poboljšati svoju spretnost i usavršavati svoje fine motoričke sposobnosti. Također će učiti novu vještinu: oponašanje.

To je primaran način učenja: primjerice, kad biste učili igrati tenis, oponašali biste trenerov servis i tek kad biste svladali osnovnu tehniku, prešli biste na usavršavanje nove vještine.

Pomaže u pripremi za imaginarnu igru

Oponašanje je korak prema zamišljenoj igri, kada djeca počinju gledati izvan okvira stvarnosti kako bi se igrala: primjerice, praveći se da je drveni blok šalica iz koje piju čaj.

Ovo je bitna razvojna faza, a priprema za ovu vrstu igre vrlo je važna. U ovom trenutku dijete će vas jednostavno oponašati dok razgovarate na telefon, ali neće proći mnogo vremena prije nego što će razgovarati sa zamišljenim sugovornikom.

Jednako tako, sada možda tipka po računalu baš kao i tata, ali ubrzo će zapravo biti tata u vlastitu zamišljenom domu ili uredu.

Naslov knjige: Pametno dijete
Autor: Simone Cave i dr. Caroline Fertleman
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 139,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Pametno dijete