Polazak u jaslice – adaptacija

Polazak u jaslice je velika promjena u životu malog djeteta.

Na roditeljima je zadatak da se pripremite na moguće reakcije djeteta i situacije u kojima ćete se naći, kako bi djetetu olakšali prelazni period. Time ćete olakšati i sebi jer je ovo prelazni period i za Vas, a odvajanje od djeteta koje se teško adaptira će roditeljima biti možda čak i veći stres nego djetetu.

Moguće reakcije tijekom adaptacije na jaslice

Neka djeca, posebno mlađa, otvoreno negoduju, burno plaču tijekom rastajanja s roditeljima, odbijaju komunikaciju, otvoreno se bune protiv nove situacije…

Roditelji bi trebali znati da je trenutak rastanka krizan i da se većina djece nakon što roditelj ode primiri i zaigra. Zato je važno pri rastanku biti odlučan i ne pokazivati nesigurnost.

Neka djeca u prvim danima ulaze u sobu bez otpora, zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći, četvrti dan, ili sljedećeg tjedna, nakon što su shvatili da je odlazak u vrtić svakodnevan, a u njemu se još uvijek ne osjećaju sigurno.

Burno reagiraju obično mlađa djeca

Starija najčešće poslušno ulaze u sobu, ali veći dio dana šute, stoje pored vrata, odbijaju komunikaciju s medicinskom sestrom/odgojiteljicom i drugom djecom.

Ponekad dijete u vrtiću odbija hranu, teško se uspavljuje, nemirno spava i plačljivo je bez vidljivog razloga.

Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima opet pribjegava gestama.

Razlog takvih reakcija nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno dijete bira ona ponašanja, koja mu nude veću sigurnost. Takve promjene su prolaznog karaktera i nestaju kad se dijete prilagodi novoj sredini, odnosno kada se počne sigurno.

Prvi dani u jaslicama

Poželjno je da prve dane (nekoliko tjedana) dijete dolazi u jaslice na kraće vrijeme.

Raspored dolaženja dogovorite sa sestrama. Preporučuje se da dijete jasličkog uzrasta prvi dan ostane do jednog sata, a kasnije se taj period postepeno produžuje, zavisno od samog djeteta i njegovih reakcija.

Djetetu je potrebno vrijeme da se prilagodi na nov, nepoznat prostor i nove osobe. Zbog toga spavanje i popodnevni odmor u vrtiću odložite za kasniji period, kada se dijete navikne na prijatelje, na medicinske sestre – odgojitelje i kada se počne osjećati sigurnije.

Dozvolite djetetu da sa sobom ponese igračku koja mu pruža osjećaj sigurnosti, omiljen dekicu, plišanog medvjedića… Ove igračke mogu pomoći djetetu da premosti jaz između kuće i vrtića.

Tijekom početnog perioda prilagođavanja na vrtić, odložite kod svog djeteta učenje novih oblika ponašanja (navikavanje na noćnu posudu, odvikavanje od flašice, dudice…).

Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice, nije ga dobro poticati tijekom perioda prilagođavanja, nego to ostavite za vrijeme kad se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.

Vrlo je važan jutarnji rastanak u jaslicama. Budite smireni, nikako djetetu ne pokazujte svoju zabrinutost, ili žalost što ga ostavljate.

Dijete to može primijetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak se ne smije odlagati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta, ili ponovno vraćanje se ne preporučuje jer će dijete ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

Po povratku iz vrtića, dobro je da više vremena provodite s djetetom. Šetajte se, igrajte se, pričajte mu priče, pružite mu nježnost, pokažite zainteresiranost za njegove doživljaje iz vrtića.

Tekst: Moj pedijatar