Prehrana mladih ljudi

Mlade osobe smatramo dječacima i djevojčicama u dobi od 16 do 20 godina. Njihov se organizam još razvija, dosegao je skoro visinu odraslog čovjeka i teži od 55 do 64 kilograma.

Mlade osobe se bave sportom i fizičkim radom, pa zato njihovoj prehrani treba posvetiti posebnu pažnju. Njihova hrana treba biti obilnija u kalorijskoj vrijednosti ali i obilnija količinski.

Potrebu hrane treba, uglavnom, namiriti hranom u kojoj ima ugljikohidrata. U toj dobi mora organizam dobiti i kalorije koje daje meso, mlijeko i jaja, jer se time postiže osjećaj sitosti. Potrebne su i obilne količine vitamina i mineralnih tvari, zato mlade ljude treba hraniti mješovitom hranom na 5 obroka.

Za male obroke dobro je davati kruh s voćem ili sirovim povrćem. Mladi ljudi mnogo žeđaju, pa uz vodu mogu trošiti i voćne sokove. Uživanje alkoholnih pića se ne preporučuju jer štetno djeluje na duševni razvoj, a loše djeluje i na oblikovanje karaktera.

Mladoj muškoj osobi dovoljno je 60 dkg kruha i pola litre mlijeka na dan, sveukupno unos hrane od 3800 kalorija, a ženskoj osobi 30 dkg kruha i 4 dl mlijeka uz sveukupni unos 2400 kalorija. Izvrsna hrana za ovu dob je grah, koji se može na različite načine priređivati i tri puta na tjedan.

Po obroku je dovoljno do 10 do 15 dkg. Krumpir muškom djetetu davati 30 dkg a ženskom 20 dkg, dok se mas treba davati do 6 dkg za muško odnosno 4 dkg za žensko dijete. Povrća i voća se može davati po pola kilograma dnevno bez obzira na spol a mesa do 10 dkg.