Različite vrste meda ciljano djeluju na određene tegobe

Odlična zamjena za bijeli ili bilo koji drugi šećer, med je ne samo zdravija alternativa obilatoj količini slatkoće već i jedinstven okus koji nam može život učiniti medenim.

Koliko ustvari znamo o ovoj zlatno žutoj gustoj tekućini, slatkog okusa i mirisa, koja se od davnina smatrala svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra tegoba.

Povijest upotrebe meda stara je koliko i povijest čovjeka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korištenju.

Čak je i slavni grči liječnik Hipokrat preporučao med kao lijek kod bolesti želuca i crijeva, povišene tjelesne temperature ili pak kao sredstvo za čišćenje.

Sastav meda

Med je izniman proizvod prirode koji nastaje miješanjem čistog nektara ili prirodne šećerne otopine biljaka sa sokovima iz pčelinjih žlijezda, pa je stoga dobro poznat ne samo kao lijek u primjeni liječenja širokog spektra tegoba, nego i kao hrana u pripremi raznih obroka.

Sastoji se od fruktoznih i glukoznih šećera, koji su lakše probavljivi od saharoze iz šećerne repe ili trske pa je bogat izvor energije. Ujedno je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru.

Med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerali natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) i drugih vrijednih sastojaka.

Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%).

med-1

Djelovanje i ljekovita svojstva meda

Možda i vrlo korisna činjenica o medu, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme, je da je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu.

Jednostavan i vrlo efikasan napitak od meda, inače korišten i za detoksikaciju, pomaže u redukciji tjelesne težine. Čaši mlake vode dodajte jednu žličicu meda te dvije žličice soka limuna.

Popiti svako jutro na prazan želudac. Također, ovaj napitak možete popiti nakon obilnijih ili masnijih obroka.

Različite vrste meda često ciljano djeluju na pojedine tegobe

Tako primjerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu, no med od lipe nije preporučljiv srčanim bolesnicima.

Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti ili migrena.

Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, te jetre i žuči, preporuča se kod anemije, uklanja umor i jača mišiće kao i imunitet organizma.

Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporuča se osobito kod alergija i za jačanje imuniteta.

Primjena meda

Primjena meda u kulinarstvu najčešće je poznata u obliku sladila, ali i odličnog sredstva za konzerviranje ili kao dodatak okusu u raznim jelima.

Tako, ako još niste probali, svakako pomiješajte goruščicu sa medom kako biste dobili senf jedinstvenog okusa, jogurt sa medom i jabukama kako biste dobili slatku i osvježavajuću poslasticu ili sa posnim svježim sirom u koju možete dodati i kruške kako biste dobili ukusnu kremu.

Izdvojeno:

> Poznato je da se u Europi med koristi za zaslađivanje vina, a na Bliskom Istoku za zaslađivanje poslastica od lisnatog tijesta.
Možete ga koristiti i u slanim jelima, te dodati raznim umacima uz glavno jelo ili u kombinaciji sa octom napraviti dresing za salatu.

> No, možda najpoznatije korištenje meda u kuhinji je za pripremu Medovine ili Gvirca i Medice i li Medovače.

Autor članka: Petra Šafranko