Prve posjete nakon poroda

Nakon što žena rodi jedino što joj je potrebno je pomoć najuže obitelji i podrška. Mnogi će to poštovati, ali biti će i onih koji će najaviti svoj dolazak i prije nego će to mami i bebi odgovarati.
Kako bi vam olakšali odluku da li takve goste primiti ili ih ipak zamoliti da posjetu odgode neko vrijeme, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Ako ste dojilja nakon rođenja djeteta to vam je jedno potpuno novo iskustvo, za koje trebaju pripreme i vrijeme. Ne trebate dojiti pred nikim ako vam to nije ugodno, pa sukladno tome i prilagođavajte posjete. Ako se tek uhodavate sa dojenjem nikako nije vrijeme za posjete, jer vašoj bebi i vama je potreban mir.

Nakon porođaja mnoge žene imaju rane bilo da se radilo o prirodnom porođaju ili o carskom rezu. Kako bi rane zacijelile potrebno je vrijeme i odmor. Zato su gosti najmanji problem kojim se u početku trebate zamarati.

Kada spava beba trebali bi spavati i vi, posebice u prvim tjednima nakon porođaja. Vi se morate odmoriti i jedino što vam treba je mir i tišina.

Dolazak gostiju ne predstavlja za vas pomoć, niti vrijeme u kojem ćete si nešto napraviti dok oni čuvaju dijete, nego vrijeme u kojem ćete vi njih morati zabavljati i u kojem će se remetiti vaš ritam. Prvih mjesec dana je to najmanje potrebno.

Nakon porođaja u ženi divljaju hormoni! Što je jedan sasvim dovoljan razlog za odbijanje posjeta, jer vam do druženja vjerojatno neće biti ni najmanje.

Ni ne trudite se biti izvrsna domaćica u razdoblju kada jedino što uspijevate je oprati zube, a možda i kosu ponekad. Babinje jednostavno nije vrijeme u kojem vi možete biti odlična domaćica i zabavljati goste.

Prve posjete najbolje je početi dogovarati nekih 6 tjedana nakon porođaja. Do tada bi beba i mama trebale uhvatiti neku svoju rutinu prema kojoj će moći mjeriti kada im posjete odgovaraju. Do tada se ne opterećujte s nikim i uživajte sa svojom bebom sami i na miru.