Mini vodič za trudnice o zaštiti svog zdravlja i zdravlja nerođenog djeteta

Prevencija prenatalnih infekcija izuzetno je važna za svaku trudnicu i njeo dijete koje nosi. Donosimo mini vodič za trudnice o zaštiti svog zdravlja i zdravlja nerođenog djeteta.

Trudnoća je vrijeme nezimjerne radosti i uzbuđenja za žene i njihove obitelji. No, ovo je i vrijeme velike odgovornosti koja može uključivati mnogo brige i zabrinutosti. Nekima je pomisao da nešto nije u redu sa zdravljem njihova djeteta stalan strah. Nažalost, zbog prenatalnih infekcija, ti strahovi mogu postati stvarnost za mnoge žene diljem svijeta.

Veljača je Međunarodni mjesec prevencije prenatalnih infekcija, pa je važno odvojiti trenutak i skrenuti pozornost na važnost zaštite zdravlja trudnica, kako bi se spriječile štetne infekcije.

Procjenjuje se da više od 60% žena u svijetu ima barem jednu infekciju tijekom trudnoće, najčešće unutar prvog tromjesečja. Dok neke infekcije poput obične prehlade ne moraju nužno uzrokovati ozbiljne posljedice, druge mogu utjecati na razvoj djeteta i dovesti do prijevremenog poroda i specifičnih problema.

trudnoca preventiva infekcije u trudnoci

Osim uobičajenih bolesti, kao što su, primjerice, upala mokraćnog mjehura i gripa, trudnice mogu dobiti i neke infekcije koje mogu biti posebno opasne tijekom trudnoće:

Bakterijska vaginoza – česta infekcija koja se lako može liječiti, ali može uzrokovati probleme vašoj bebi tijekom trudnoće; povećava rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine.
Streptokok grupe B – vrsta bakterije koja se nalazi u vagini i rektumu oko 25% svih zdravih odraslih žena. Iako ne može naškoditi majci, streptokok se može prenijeti na bebu tijekom poroda i dovesti do teških infekcija kao što su meningitis i sepsa.
Hepatitis – infekcija u trudnoći dosljedno se povezuje s lošijim razvojem fetusa, uključujući ograničenje fetalnog rasta i nisku porođajnu težinu.
Spolno prenosive infekcije – mogu zakomplicirati trudnoću i ozbiljno utjecati na vas i vaše dijete u razvoju.
Toksoplazmoza – jedna od najvažnijih antropozoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, infekcija s parazitom Toxoplasma gondii. Većina zaražene dojenčadi nema simptome pri rođenju, ali mogu razviti ozbiljne simptome kasnije u životu, kao što su sljepoća ili mentalna nesposobnost.
Listerioza – bakterijska crijevna infekcija nastaje kao posljedica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria. Može uzrokovati pobačaje, mrtvorođenčad i prijevremeni porod. Infekcija listerijom može uzrokovati ozbiljne bolesti, pa čak i smrt novorođenčadi.

Nemojte dopustiti da vas obuzme strah od ovih infekcija jer postoji mnogo koraka koje svaka trudnica može poduzeti kako bi zaštitila sebe i svoje dijete.

Prvo i najvažnije: testirajte se na prenatalne infekcije rano u trudnoći

Rana dijagnoza i liječenje mogu smanjiti rizik od oboljenja majke i djeteta. Osim toga, prakticiranje dobre higijene, poput čestog pranja ruku i izbjegavanja bliskog kontakta s bolesnim ljudima, može uvelike pomoći u sprječavanju infekcije.

Također je važno izbjegavati rizična ponašanja, poput nezaštićenog spolnog odnosa ili dijeljenja proizvoda za osobnu higijenu, kako bi se rizik od infekcije sveo na najmanju moguću mjeru.

Osim toga, važno je primiti sva preporučena cjepiva, kao što je cjepivo protiv gripe, kako bi se zaštitilo majku i dijete od infekcije. Briga o cjelokupnom zdravlju tijekom trudnoće, uključujući zdravu prehranu, dovoljno tjelovježbe i izbjegavanje stresa, također će pomoći u sprječavanju infekcija.

I na kraju, otvorena i iskrena komunikacija s liječnikom neophodna je tijekom trudnoće; razgovarajte o svim problemima ili simptomima koji se mogu pojaviti i idite na redovite preglede.

trudnicke infekcije infekcija u trudnosci

Gore navedeni koraci mogu pomoći zaštititi vas i vašu bebu te osigurati zdravu trudnoću. Radi se o kompleksnoj situaciji, ali uz odgovarajuće znanje i brigu, možete ju prevladati s lakoćom i samopouzdanjem i donijeti svoju prekrasnu bebu na svijet.

Ako ste trudni preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i da traže redovitu prenatalnu skrb. Poduzimanjem proaktivnih koraka za sprječavanje prenatalnih infekcija, budući roditelji mogu se opustiti i uživati u čarima trudnoće, znajući da čine sve što mogu kako bi osigurali zdravlje i dobrobit svoje bebe.

Tekst uz odobrenje:INTIMINA