Rođendan, rođendan, najsretniji dan!

Proslava dječijeg rođendana najvažniji je događaj u životu svakoga djeteta, trenutak koji se iščekuje cijele godine. Bilo da se radi o vrtićarcu ili pak osnovnoškolcu, rođendani su najčešće okupljanja cijele vrtićke grupe, cijeloga razreda pa ako k tome pridodate djecu vaših prijatelja i rodbine, nije neobično da roditelje od tog najiščekivanijeg događaja ponekad zaboli glava jer kako pronaći prostor, zadovoljiti sve ukuse, ne potrošiti previše novaca.

Poznato je da je dobro planiranje pola uspjeha, pa ako s planovima započnete 30-ak dana prije, proslava može proći bez stresa, a želje malog slavljenika mogu biti u potpunosti ispunjene.

Kako krenuti?

Lista uzvanika prvi je korak u planiranju. Kako je već navedeno, često mlađa djeca na rođendane pozivaju svu djecu iz vrtića ili razreda pa se nerijetko broj djece popne na više od dvadeset. Čini se puno, no neka Vas utješi spoznaja da se taj “trend” izgubi negdje u četvrtom razredu kad su “ekipe” formirane i pozivaju se prijatelji s kojima se dijete doista druži. Pa kad je bal…

Kako bi svi bili na vrijeme obaviješteni o velikom danu, otprilike dva tjedna prije pošaljite pozivnice te nipošto nemojte zaboraviti zamoliti uzvanike da do određenoga roka potvrde dolazak. Ako se radi o vrtićkoj djeci, kako biste bili sigurni da će informacija doći do roditelja, zamolite tete da pozivnice uruče roditeljima, nijedna to neće odbiti.

Druga velika stavka je mjesto proslave. Popularne rođendaonice uvelike Vam mogu “uštedjeti” stres koji biste imali pri proslavi kod kuće (ako uopće imate mjesta za toliko djece), ali vam neće uštedjeti novac s obzirom na to da se osnovni paketi uglavnom kreću od 800 pa do vrtoglavih 2000 kuna.

Ako Vam je rođendaonica prvi izbor, treba biti oprezan u odabiru. Nisu sve iste i stoga treba dobro obratiti pažnju na prostor i način organizacije rođendana jer u ekspanziji raznoraznih rođendaonica, brojne nisu u skladu s pedagoškim i kineziološkim principima.

Glavni preduvjet je prostor koji treba biti prozračan i siguran, kao i voditelji za koje je poželjno da budu odgajatelji, obučeni animatori ili kineziolozi, odnosno stručni kadar educiran za rad s djecom. Kad ste takvu rođendaonicu našli, Vaše brige prestaju. Hrana, piće, zabava… sve je osigurano.

Proslava rođendana

Što s roditeljima?

No ne prestaju baš sve brige. Kako se radi o mlađoj djeci, neosporno je da će ih dovesti roditelji. Neke roditelje poznajete, neke ne poznajete. Što sad? Pristojno je pozvati ih na kavu ili piće u obližnji kafić.

Neki će pristati, neki će ta dva do tri sata trajanja proslave iskoristiti za obavljanje nekog posla koji ne mogu s djecom. Iako iziskuje dodatni trošak, shvatite to kao priliku za bolje upoznavanje i ostvarivanje novih kontakata jer olakšava daljnju komunikaciju vezanu uz vrtićki ili školski kolektiv koji vas veže.

Rođendan u kinu

Možda financijski najpovoljnija proslava je ona u kinu, uz najnoviji dječji film. Kina diljem Hrvatske nude pakete koji, uz projekciju, uključuju nezaobilazne kokice i piće, fotografiranje s jednim od kostimiranih likova, poklon za slavljenika… Iako djecu veseli, takav način proslave zakinut je za onaj dio interakcije i druženja pa dobro razmislite o prednostima i nedostatcima.

Proslava rođendana

Penjanje?

Vrlo popularan način proslave rođendana je u dvoranama za penjanje. Tijekom dva sata trajanja proslave djeca se mogu okušati u boulder penjanju (penjanje po maloj stijeni), penjanju na uže (velika stijena), velikoj ljuljački te na zip lineu, uz nadgledanje i instrukcije iskusnih animatora. U paketu su i sokovi, grickalice, torta…

Sportski rođendan

Danas postoji mogućnost iznajmljivanja sportskih terena, npr. nogometnog terena, badminton terena, tenis terena, gdje djeca uz sportsku aktivnost i naravno razne igre vezane uz dotični sport mogu sportski proslaviti rođendan. U sklopu sportskog objekta postoje ugostiteljski sadržaji koji mogu ponuditi rješenje za odrasle (kava, sok i sl.), te jedan stol za slavljeničku tortu.

A ako ste se ipak odlučili za proslavu kod kuće…

…onda Vas čeka puno posla. No takve su proslave u doba našeg djetinjstva, kada smo o gore navedenim mogućnostima mogli samo sanjati, bile uobičajene i jednako iščekivane. Važno je dobro isplanirati sve potrebno, a onda tjedan dana prije krenuti u realizaciju. Napravite listu namirnica, dekoracija, plan zabave (što je kod proslave kod kuće izuzetno važno)… i zabava može početi.

Pri odabiru dekoracija i jelovnika potrudite se da sve bude što šarenije i što maštovitije (kako bi se svidjelo djeci), ali i što jednostavnije za vas.

Za vrlo jednostavno, ali i efektno dekoriranje nabavite što više balona u omiljenim bojama svoga djeteta. Objesite ih o strop, nabacajte po podu ili na neki drugi način ukrasite prostor. Ako imate dovoljno mjesta, na balone napišite imena uzvanika i pričvrstite ih na naslone stolaca na kojima će sjediti.

Stolac slavljenika uz pomoć balona i ukrasnog papira pretvorite u raskošno kraljevsko prijestolje. U bojama balona neka budu i papirnate ili plastične prostirke za stol, salvete, tanjuri i čaše te ostali ukrasi koje ćete kasnije jednostavno baciti. Ako vam kućni budžet dopušta, proslavu možete pretvoriti u bajku uz profesionalno izrađene dekoracije.

Proslava rođendana

U izboru jela oslonite se na svoju maštu. Primjerice, od kupovnih podloga za tortu, voća iz kompota i šlaga te raznobojnih bombona ili gotovih ukrasa za kolače složite rođendansku tortu.

I gotove muffine koje djeca posebno vole pretvorite u primamljive rođendanske kolače. Najprije ih iz običnih premjestite u raznobojne papirnate košarice, a potom uljepšajte gotovim preljevima i ukrasima za kolače.

Djeca će uživati i u neobičnim ražnjićima pa na drvene štapiće naizmjenično nanižite kockice kruha, sira i šunke, kolutiće različitih salama i povrća, male rajčice i kuglice mozzarelle. Pripremiti možete i slatke ražnjiće, za koje upotrijebite različito voće narezano na kockice, kriške i kolutiće te posebno dekorativne kuglice od lubenica ili dinja.

Jednako tako, gotove voćne sokove poslužite u raznobojnim papirnatim čašama ukrašenim kriškama voća, slamčicama i papirnatim ukrasima za koktele. U planiranju jelovnika nemojte zaboraviti uvažiti eventualne drugačije prehrambene navike malih uzvanika te tada u dogovoru s roditeljima pripremite poseban, primjerice, vegetarijanski jelovnik.

Dobro isplanirajte aktivnosti

Iako kao roditelji puno pažnje posvetimo upravo meniju, budimo svjesni da je djeci hrana u drugom planu i da često ne žele “gubiti vrijeme” na jelo i propustiti zabavu. Zato više energije uložite u planiranje zabavnih aktivnosti jer doista nije lako animirati djecu.

Djeca su ponekad jako uzbuđena radi proslave, tada jednostavno zablokiraju i ne znaju što će raditi i na koji način će se igrati. Neki se srame, neki nepomično sjede, a drugi zbog dosade počinju izvoditi ono što se ne smije, odnosno ono što nije primjereno za taj prostor. U tren nastane buka i prepiranje, a ponekad i plač.

Proslava rođendana

Društvene igre koje zasigurno imate kod kuće jedna su od mogućnosti ciljane zabave. Poželjno je da su to igre u kojima može sudjelovati više djece. Mogu se igrati dvije igre u isto vrijeme, podijelite djecu u dvije skupine. Svaka skupina igra jednu igru, nakon dobivenog pobjednika skupine se mijenjaju za igru.

Djecu možete zainteresirati i organizacijom kreativne radionice; djevojčice mogu izrađivati nakit, a dječaci razne predmete od papira, plastelina… Nagrada za trud koji su uložili na kreativnoj radionici je da svako dijete ponese svoj rad kući.

Pri tome svakako atmosferu podignite adekvatnom glazbom.

Kada uočite da koncentracija pada, iznenadite ih “kino projekcijom”. Nabavite aktualni dječji film, izradite “ulaznice” te stvorite pravu atmosferu kina. Zamračite prostoriju, po podu nabacajte jastuke i ne zaboravite kokice i piće. Barem sat vremena uživanja je zajamčeno!

Da djeci ostane mala uspomena na rođendan, pripremite male, ali doista male darove za sve uzvanike. Od nekoliko bombona, zgodnih gumica za brisanje ili ukrasa za kosu za djevojčice načinite paketiće koje možete ukrasiti ukrasnom vrpcom… djeca će biti oduševljena.

Važno je da taj dan svima (i Vama!) ostane u najljepšem sjećanju, imajte na umu da dječja očekivanja i percepcija zabave nisu ista kao naša i da to ne treba biti dan koji će Vam prouzročiti stres, nego svima dobru zabavu.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay